fbpx

Volkswagen predstavio ID Space Vizzion električni koncept

Volkswagenov ID pod brend za električna vozila nedavno je predstavio svoj prvi serijski model, što ne znači da je završio sa koncept modelima

Foto: Volkswagen

Poslednji u nizu koncept modela je ID Space Vizzion, prikazan u Petersen Automotive muzeju čime je označio početak izložbe koja uvlači posetioce u mnoge detalje volkswagenove MEB modularne EV platforme. Elegantni karavan je zasnovan na pomenutoj MEB i karakteriše ga baterije od 82 kWh za koju VW tvrdi da obezbeđuje do 480 km autonomije po merenjima američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA), što znači da prema WLTP standardu merenja ima daleko više. EPA, američka norma merenja je rigoroznija i daleko najbliža realnoj upotrebi u saobraćaju.

Foto: Volkswagen

Jedan od faktora autonomije je i klinast “nos” automobila čiji koeficijent otpora vazduha je samo 0.24. Kada je reč o punjenju baterije, 80% se može dostići za 30 minuta uz pomoć punjača od 150 kW. Zanimljivo je da ID Space Vizzion pokreće elektromotor postavljen na zadnju osovinu. Uz maksimalnih 275 KS, koncept do 100 km/h stiže za oko 5 sekundi i može da dostigne elektronski ograničenih 175 km/h. Obzirom da mu je osnova MEB platforma, ID Space Vizzion bi teoretski mogao imati elektromotor i na prednjoj osovini za ukupnih 355 KS.

Foto: Volkswagen

U kabini koncepta je primenjen minimalistički pristup, što znači da se većina informacija prenosi uz pomoć head up sistema sa argumentovanom realnošću. 15,6 inčni ekran na dodir omogućava kontrolu mnogim funkcijama. Kao i kod mnogih drugih EV koncepta, u kabini su prisutni održivi materijali, što u ovom slučaju znači sedišta prekrivena jabukinom kožom, prikladno imenovanom “AppleSkin”.

Foto: Volkswagen

ID Space Vizzion će se koristiti kako bi se otkrilo da li ima dovoljno interesa da bi ušao u serijsku proizvodnju. Sve i da model uskoro dobije zeleno svetlo, malo je verovatno da bi do svojih vlasnika stigao za manje od par godina.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela proizvodnja poznatog modela – Lada Niva Travel

U Toljatiju je počela, tačnije nastavljena proizvodnja modela sa nama dobro poznatim imenom – ...

Turska sprema svoj automobilski brend

Nedavna poseta Elona Muska Turskoj i sastanak sa predsednikom Recep Tayyip Erdoganom, uključuju i ...

Alpine A110 R Fernando Alonso košta papreno

Alpine A110 R Fernando Alonso je šlag na torti modela koji je upravo predstavljen ...

Peugeot Inception Concept najavljuje budućnost

Peugeot Inception Concept najavljuje radikalan dizajn i napredne tehnologije budućih modela koje nećemo dugo ...

Novi Mercedes S Klase – bezbedno sa svih strana

Nova S-Klasa postala je inteligentnija u mnogim oblastima, dok iskustvo u vožnji dostiže nove ...

Predstavljen Ford Explorer EV i nije ono što mislite

 Predstavljen je Ford Explorer EV i nije ono što mislite – samo je ime ...