fbpx

MotoGP – Velika nagrada Španije Bagnaiji

MotoGP trka, četvrta u sezoni 2023. za Veliku nagradu Španije vožena je na stazi Herez Angel Nieto

Foto // Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202304291096 // Usage for editorial use only //

MotoGP trka, četvrta u sezoni 2023. za Veliku nagradu Španije vožena je na stazi Herez Angel Nieto. Sa pol pozicije kreće Aleix Espargaro na fabričkoj Apriliji koji je u sprint trci imao pad, sa druge Jack Miller na fabričkom KTM-u, a sa treće Jorge Martin na Pramac Ducatiju.
Najbolje je startovao Miller, za njim Binder, a iza njih Martin, a Espargaro je zgubio svoju prvu poziciju. Već u drugoj krivini pad su doživeli Quartararo i Oliveira. Već pre kraja prvog kruga Binder je preuzeo vođstvo.

// Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202304291276 // Usage for editorial use only //

U prvom krugu trka je prekinuta zbog incidenta Quartarara i Oliveire, a u kojem je učestvovao i Bezzecchi. Quartararo je na nogama napustio mesto incidenta, ali je Oliveira odnet na nosilima. Krivac za incident je Quartararo koji je izgubio kontrolu nad Yamahom M1 i “pokupio” Oliveiru. Oliveira je prebačen u medicinski centar, a ove godine već drugi put je žrtva grešaka drugih. U Portimau je bio žrtva Marca Marqueza.
Nakon drugog starta u preostalih 23 kruga najbolje su krenuli Binder i Miller, a treću poziciju je zadržao Martin, kojeg Bagnaija obilazi već na polovini prvog kruga. U prvom krugu pada Alex Rins, pobednik prethodne trke, ali se vratio na začelje trke. Quartararo je kažnjen dugim krugom. Martin i Bagnaija ponovo vode bitku za treće mesto kao i u sprintu, a Miller preuzima vođstvo u trećem krugu. U međuvremenu, ponovo pada i Joan Mir.
U četvrtom krugu trke vodi Miller, a iza njega su Binder, Bagnaija, Martin, Espargaro, Marini, Zarco, Pedrosa. KTM-ov dvojac pravi malu razliku u odnosu na Bagnaiju, a Binder ponovo preuzima vođstvo.
U petom krugu Bagnaija oblazi Millera uz kontakt, a priliku pokušava da iskoristi i Martin, ali bez uspeha u prvom, ali zato uspešno u sledećem krugu i prelazi na treće mesto.
U sedmom krugu Miller uzvraća udarac Martinu i vraća se na treće mesto, a Martina obilazi i Aleix Espargaro. Bagnaija dobija nalog od direkcije trke da Milleru vrati poziciju, što odmah i čini. Na 17 krugova pre kraja Binder ima prednost od 0.8 sekundi ispred Millera, a Bagnaija je pod pritiskom Espargara, dok Martin pokušava da obiđe vozača Aprilije. Espargaro pravi malu grešku na kočenju, a priliku koristi Martin i prelazi na četvrto mesto u 12. krugu trke na Herezu.
Na polovini trke Miller se približava vodećem Binderu na 0.3 sekunde, a Zarco priprema napad na Espargara i uspeva obilaženje nakon još jedne greške Espargara.
Prva tri vozača su u ukupno 0.6 sekundi na 11 krugova pre kraja trke, vodi Binder, drugi je Miller, treći Bagnaija, koji u Ducatiju i nema tako veliku brzinu u odnosu na KTM, barem u srednjem delu trke. Miller pravi još jednu grešku, a Bagnaija ga obilazi u 16. krugu i to dosta lako.

Foto // Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202304284290 // Usage for editorial use only //
Foto: Ducati media center

Na osam krugova pre kraja Binder ima blagu prednost u odnosu na Bagnaiju, a Zarco pada, srećom bez posledica, a isto se dešava i Bezzecchiju, koji gubi vođstvo u šampionatu. Dani Pedrosa vozi sjajnu trku i na šest krugova pre kraja je na sedmom mestu, dok je Bagnaija u poteri za Binderom na 0.10 sekundi zaostatka. I Mller pojačava tempo četiri kruga pre kraja. Bagnaija prelazi u vođstvo 3 kruga pre kraja, Binder je drug, Miller treći.
Pobednik MotoGP trke za Veliku nagradu Španije je Francesco Bagnaija na Ducatju, drugi je Brad Binder na KTM-u, a treći je ciljem prošao Jack Miller na KTM-u.

1
1
F. BAGNAIA
39:29.085
2
33
B. BINDER
+0.221
3
43
J. MILLER
+1.119
4
89
J. MARTIN
+1.942
5
41
A. ESPARGARO
+4.760
6
10
L. MARINI
+6.329
7
26
D. PEDROSA
+6.371
8
73
A. MARQUEZ
+14.952
9
30
T. NAKAGAMI
+15.692
10
20
F. QUARTARARO
+15.846

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Motocikli se neće trkati na Pikes Peaku 2020.

Motocikli neće biti deo 2020 Pikes Peak International Hill Climb događaja po prvi put ...

BMW otkrio novitete

Nakon teaser videa, BMW je i zvanično pokazao svoje nove GS modele u Milanu, ...

Ducati sprema timsku taktiku

Dve godine za redom na drugom mestu, ne zadovoljava ambicije Ducatija, pa će do ...

Preminuo Anhel Nieto

Nakon nezgode koju je doživeo ozeći svoj kvad, o posledica povreda glave preminuo je ...

Lorenzo ponovo podsetio Ducati koga je imao u timu

Sjajnim izdanjem na Red Bull ringu, Lorenzo pobedio u taktičkoj ali napetoj trci Velika ...

Doviziosu pobeda na otvaranju MotoGP sezone

Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas jedna fenomenalna trkačka MotoGP sezona. Čak ...