fbpx

Šta voze krunisane i izabrane glave

Uvek pod budnim okom miliona ljudi širom sveta. Kamere prate svaki njihov korak. Svi žele da znaju sve o njima. Šta vole da jedu, koje hobije imaju, kako žive, šta voze… Obično, te ličnosti imaju mnogo obaveza, često putuju, definitivno imaju potrebu za najudobnijim i najsigurnijim vozilima koja auto industrija nudi. Zato je zanimljivo pogledati čime se voze.

Uvek su krunisane glave imale najbolja prevozna sredstva. Od početka. Imali su najjače robove-nosače nosiljki, najbolje konje i fijakere, a tek kada je počela proizvodnja automobila… Naravno i tu su bili među prvim korisnicima i uvek su vozili najudobnije, najkvalitetnije, treba li napomenuti i najskuplje modele. Naravno svako pravilo ima izuzetke. Predsednik Urugvaja, kao jedan od retkih izuzetaka. Jednostavna, stara, plava, VW Buba. Jedan od bivših predsednika, bivše (a, koliko smo ih imali do sad?) države (SRJ) vozio se u domaćoj Yugo Floridi.

Papa Franja se vozi u Renault-u 4, zvanom papamobil. Osim ovog skromnog i jednostavnog automobila, papa takođe koristi i Mercedes Benz koji poseduje odeljak od blindiranog stakla u zadnjem delu vozila. Skromnost je vrlina, ali luksuz i glamur privlače poglede, medije i pažnju publike širom planete. Da krunisane i izabrane glave najbogatijih država voze i najskuplje automobile, nije uvek pravilo. Čak i mnogo njih iz nasiromašnijih zemalja sveta koriste najskuplje modele preimum proizvođača automobila. Mnogi se voze u automobilima domaćih proizvođača, ali nikako nisu imuni na limuzine premium klase stranih proizvođača.


Predsednik SAD, se vozi u Cadillac-u One, zvanom Beast (Zver). General Motors je postavio „ Zver“ na pick up kamionsku platformu „TopKick“. Ovo vozilo je često na listama najskupljih na i najbezbednijih na svetu. Vrata ove „Zveri“ teška su približno kao vrata Boeing-a 747. Debljina oklopa na vratima je oko 20cm, a debljina blindiranog stakla oko 12 cm, koje može da izdrži direktnu vatru oružja velikog kalibra. Rezervoar je zaštićen oklopom, a potrošnja goriva je ogromna. Oko 3 litra dizela na 10 km! Treba li napomenuti da poseduje sve najbolje sisteme zaštite putnika uz korišćenje najboljih i najnovijih materijala i tehnologija? Boce sa kiseonikom, rezerve krvi, balističku zaštitu najvišeg stepena, ABH zaštitu, ispušta po potrebi, suzavac kao zaštitu putnika … Gume su zaštićene Kevlarom, sintetičkim vlaknom koje poseduje visoku elastičnost i čvrstinu, koji se koristi se kao dodatak za ojačanje guma i kao i u proizvodnji šlemova, pancirnih prsluka i ostale anti balističke opreme. Veoma verovatno, da „Zver“ poseduje sve što je do sada poznato i proizvedeno u cilju zaštite putnika.

Foto: GM

Presednik Rusije koristi Mercedes Benz Pullman, a očekuje se da će ruski ZIL do 2020. g isporučiti novu predsedničku limuzinu. Stepen balističke zaštite i komunikacioni sistemi čuvaju se u velikoj tajnosti. Ono što je poznato je da vozilo nije samo obloženo oklopom, nego je od njega sastavljeno. Oklop ove limuzine može da zaštiti putnike od napada vatrenim oružjem ili eksplozije bombe. I posle napada mašina zadržava sposobnost kretanja. U predsedničkom Pullman-u se nalazi i sistem za gašenje požara i može da izdrži mikro talase velike snage. Osim Pullman-a presednik Rusije koristi i Mercedes Sprinter za 8 osoba, koji je po posebnoj narudžbi opremila jedna ruska kompanija.

Youtube print screen

Predsednika NR Kine voze u Hongqi Limousine, koji je, uzgred rečeneno najskuplji auto u zemlji i smatra se najluksuznijim vozilom od svih koje koriste svetski državnici.


Premijer Indije koristi BMW serije 7, a predsednik Mercedes S600 (W221) Pullman Guard
Predsednik Nemačke koristi blindirani Mercedes Benz, dok premijerka ne koristi vozila samo jednog proizvođača, kako bi promovisala neutralnost, odnosno da ne bi favorizovala ni jednog proizvođača. Ipak, češće od ostalih koristi Audi A8, koji od dodatne, ne standardne opreme sadrži samo bezbednosne sisteme i blindiran je. Poredeći sa onim u čemu se voze državnici drugih, često i mnogo siromašnijih zemalja, ovo je veoma skroman auto.
Japanski car koristi Toyota Century Royal

Kraljica Velike Britanije koristi Bentley State Limousine kao zvanično vozilo. Zanimljivost vezana za kraljičino zvanično vlozilo je da kada je kraljica u vozilu, umesto „letećeg B“ ornamenta, istaknut je ili Sv. Đorđe ili lav. Premijera Velike Britanije voze u Jaguaru XJ Sentinel. Vozilo je proizvedeno po narudžbi za premijera. Poseduje visko stepen balističke zaštite, zaštitu od hemijskog napada, rezerve kiseonika, po potrebi ispušta suzavac u cilju zaštite putnika.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes GLB stiže pre vremena

Iako priče o još jednom SUV-u iz Mercedesa odavno kruže, po svemu sudeći GLB ...

Izabrani najbolji automobili u Srbiji za 2018. godinu

Novinarski žiri izabrao je najbolje automobile u Srbiji za 2018. godinu   Nakon tri ...

Volvo brine i o biciklistima

Volvo Cars i POC razvijaju prve testove sudara između automobila i biciklističkih kaciga na ...

Ogieru WRC pobeda na skraćenom Meksiko reliju

Sebastienu Ogeru je pripala ubedljiva pobeda u Toyoti na skraćenom Meksiko reliju zbog Covid- ...

Legende atomobilizma – Bugatti Type 41 La Royale

Prikazivanjem modela Type 41 La Royale, Bugatti je predstavio najjači, najveći i najluksuzniji automobila ...

Novi Nissan Qashqai – spoj naprednog dizajna i vrhunske udobnosti

Povezana, udobna i superiorna kabina novog Nissana Qashqai postavlja novi standard  za vrhunski osećaj, ...