Site icon

Marchionnea „svrbi” Musk

Sergio Marchionne je priznao da ga svrbi Elon Musk. “Ferrari će napraviti brži automobil od Tesle”, izjavio je šef FCA i Ferrarija

Foto: Ferrari

“Ferrari će napraviti električni superautomobil koji će izazvati Teslu”, izjavo je Marchionne u Detroitu. Veliki šef FCA i Ferrarija, poznat po svojim stavovima da nije ni ljubitelj ni zagovornik električnih automobila, ovim je javno potvrdio da ga “svrbi” Tesla, koji je uspeo da performansama, pa i publicitetom pobedi Ferrari, i da italijanska fabrika mora da učini nešto po tom pitanju. Kako je rekao Marchionne, Ferrari mora da napravi najbrži električni automobil na svetu, a ujedno, potvrdio je da će iz Maranella do kraja 2019. i početka 2020. stići i SUV, koji će biti najbrži na svetu.
Zapravo, svojim izjavama u Detroitu, Marchionne je priznao poraz svojih (zvaničnih) stavova, i potvrdio da čak i Ferrari mora krenuti u pravcu u kome su drugi odavno krenuli. Hibridni pogon, električni pogon, autonomna vožnja, za šezdesetpetogodišnjeg vladara italijanske auto industrije bile su ružne reči. Jasno je da će kupci Ferrarija u crvenim supersportistima uvek tražiti neko V12 ili V8, ali evidentno je da je nemoguće napraviti automobil očekivanih performansi a koji će zadovoljavati sve oštrije ekološke norme. Struja mora biti pozvana u pomoć, svidelo se to Marchionneu i kupcima Ferrarija ili ne. A to će biti očigledno brže nego što se iko nadao, što može značiti čak i da je Ferrari debelo u razvoju i hibridnog i električnog i SUV vozila, odnosno, elektrifikovanih platformi koje će proslužiti kao osnova za sve naredne modele Ferrarija. I treba svakako biti svestan da se na kraju svake priče nalazi profit, a Ferrarijev plan je da do 2020. ostvari čistu zaradu od 2 milijarde evra, sa strujom ili bez nje. Kako stvaro stoje, izgleda da će ipak biti sa strujom, obzirom da je čak i Marchionne priznao procene da će do 2025. manje od polovine prodatih automobila na svetu biti pogonjeno isključivo motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Next: Kia zabeležila rekordnu prodaju u Evropi