fbpx

Marchionnea „svrbi” Musk

Sergio Marchionne je priznao da ga svrbi Elon Musk. “Ferrari će napraviti brži automobil od Tesle”, izjavio je šef FCA i Ferrarija

Foto: Ferrari

“Ferrari će napraviti električni superautomobil koji će izazvati Teslu”, izjavo je Marchionne u Detroitu. Veliki šef FCA i Ferrarija, poznat po svojim stavovima da nije ni ljubitelj ni zagovornik električnih automobila, ovim je javno potvrdio da ga “svrbi” Tesla, koji je uspeo da performansama, pa i publicitetom pobedi Ferrari, i da italijanska fabrika mora da učini nešto po tom pitanju. Kako je rekao Marchionne, Ferrari mora da napravi najbrži električni automobil na svetu, a ujedno, potvrdio je da će iz Maranella do kraja 2019. i početka 2020. stići i SUV, koji će biti najbrži na svetu.
Zapravo, svojim izjavama u Detroitu, Marchionne je priznao poraz svojih (zvaničnih) stavova, i potvrdio da čak i Ferrari mora krenuti u pravcu u kome su drugi odavno krenuli. Hibridni pogon, električni pogon, autonomna vožnja, za šezdesetpetogodišnjeg vladara italijanske auto industrije bile su ružne reči. Jasno je da će kupci Ferrarija u crvenim supersportistima uvek tražiti neko V12 ili V8, ali evidentno je da je nemoguće napraviti automobil očekivanih performansi a koji će zadovoljavati sve oštrije ekološke norme. Struja mora biti pozvana u pomoć, svidelo se to Marchionneu i kupcima Ferrarija ili ne. A to će biti očigledno brže nego što se iko nadao, što može značiti čak i da je Ferrari debelo u razvoju i hibridnog i električnog i SUV vozila, odnosno, elektrifikovanih platformi koje će proslužiti kao osnova za sve naredne modele Ferrarija. I treba svakako biti svestan da se na kraju svake priče nalazi profit, a Ferrarijev plan je da do 2020. ostvari čistu zaradu od 2 milijarde evra, sa strujom ili bez nje. Kako stvaro stoje, izgleda da će ipak biti sa strujom, obzirom da je čak i Marchionne priznao procene da će do 2025. manje od polovine prodatih automobila na svetu biti pogonjeno isključivo motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Neće se voziti ali je zanimljiv – Nissan Ariya Single Seater

Uporedo sa početkom primanja porudžbina za prvi električni SUV Ariya, Nissan je predstavio atraktivan ...

VW pregovara sa ExxonMobilom i Gazpromom o automobilima na CNG

VW ide u pravcu električnih automobila i plug in hibrida, ali traži i alternativno ...

Novo ime i rukovodstvo kompanije Stellantis stupaju na snagu

Kompanija Stellantis objavila je da je službeno počela da radi sa kompletnim rukovodstvom Kompanija ...

Zanimljiva prodajna akcija za Citroen C3

Kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroën vozila u našoj zemlji, započela je sjajnu jesenju ...

Šta je jače – aluminijumski ili čelični točak?

Sezona zimskih setova točkova je ispred nas, pa je možda korisno videti razliku u ...

Predstavljen novi Renault Captur, uskoro i kao plug-in hibrid

Nakon šest godina proizvodnje i 1.2 miliona proizvedenih primeraka, Renault je prestavio novu generaciju ...