fbpx

Marchionnea „svrbi” Musk

Sergio Marchionne je priznao da ga svrbi Elon Musk. “Ferrari će napraviti brži automobil od Tesle”, izjavio je šef FCA i Ferrarija

Foto: Ferrari

“Ferrari će napraviti električni superautomobil koji će izazvati Teslu”, izjavo je Marchionne u Detroitu. Veliki šef FCA i Ferrarija, poznat po svojim stavovima da nije ni ljubitelj ni zagovornik električnih automobila, ovim je javno potvrdio da ga “svrbi” Tesla, koji je uspeo da performansama, pa i publicitetom pobedi Ferrari, i da italijanska fabrika mora da učini nešto po tom pitanju. Kako je rekao Marchionne, Ferrari mora da napravi najbrži električni automobil na svetu, a ujedno, potvrdio je da će iz Maranella do kraja 2019. i početka 2020. stići i SUV, koji će biti najbrži na svetu.
Zapravo, svojim izjavama u Detroitu, Marchionne je priznao poraz svojih (zvaničnih) stavova, i potvrdio da čak i Ferrari mora krenuti u pravcu u kome su drugi odavno krenuli. Hibridni pogon, električni pogon, autonomna vožnja, za šezdesetpetogodišnjeg vladara italijanske auto industrije bile su ružne reči. Jasno je da će kupci Ferrarija u crvenim supersportistima uvek tražiti neko V12 ili V8, ali evidentno je da je nemoguće napraviti automobil očekivanih performansi a koji će zadovoljavati sve oštrije ekološke norme. Struja mora biti pozvana u pomoć, svidelo se to Marchionneu i kupcima Ferrarija ili ne. A to će biti očigledno brže nego što se iko nadao, što može značiti čak i da je Ferrari debelo u razvoju i hibridnog i električnog i SUV vozila, odnosno, elektrifikovanih platformi koje će proslužiti kao osnova za sve naredne modele Ferrarija. I treba svakako biti svestan da se na kraju svake priče nalazi profit, a Ferrarijev plan je da do 2020. ostvari čistu zaradu od 2 milijarde evra, sa strujom ili bez nje. Kako stvaro stoje, izgleda da će ipak biti sa strujom, obzirom da je čak i Marchionne priznao procene da će do 2025. manje od polovine prodatih automobila na svetu biti pogonjeno isključivo motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamilton nije najbolji vozač ikada kaže Stewart

Hamilton nije najbolji vozač svih vremena, kaže Ser Jackie Stewart, ali priznaje da je ...

Renaultova vrata koja su promenila automobil

Od transporta bala sena do torbi za golf: kako je poklopac prtljažnika Renaulta raspalio ...

Peta generacija Mazde MX-5 možda prisvoji elektrifikaciju

Mazda MX-5 je trenutno u svojoj četvrtoj generaciji, a već sledeća bi mogla doneti ...

Nova Honda Civic Type R pokazana u formi prototipa

Honda je zvanično pokazala prve fotografije nove generacije modela Civic u Type R verziji ...

Potvrđen kalendar Formule 1 za sezonu 2019.

Na poslednjem sastanku svog “World Motor Sport Council” FIA je potvrdila kalendar trka Formule ...