Site icon

Ako Yamahu neće Tec3 hoće Marc VDS

MotoGP tim Marc VDS je sve bliže potpisivanju ugovora sa Yamahom, i preuzimanja dugogdišnje satelitske uloge Tec 3 tima

Foto: Marc VDS Racing Team

Tim Marc VDS sve je bliže potpisivanju ugovora sa Yamahom. Ovaj tim od 2015. od kada je ušao u Moto GP klasu koristi motocikle Honda, ali je nezadovoljan odnosom sa dobavljačem. Honda je u prvi plan, kao satelitski tim, stavila LCR u kojem Cal Crutchlow i Takaaki Nakagami imaju čak i ugovore sa Hondom. Kada se pročulo da Tec 3 napušta Yamahu i prelazi na KTM kao dobavljača motora, mnogi su pokazali interes da svoje vozače vide na Yamahi M1, uključujući i timove Avintia i Anhel Nieto. Međutim glavnu ulogu odigrao je Valentino Rossi, koji je upravo potpisao novi ugovor na dve godine sa Yamahom.

Foto: Marc VDS Racing Team

Aktuelni šampion Moto2 klase Franco Morbidelli koji upravo debituje u MotoGP klasi sa Marc VDS timom je glavi vozač Valentino Rossi akademije, i od već od ove zezone, kroji se nastavak njegove karijere. Lin Jarvis šef Yamaha MotoGP izjavio je da Japanska fabrika ima saradnju sa VG46 akademijom i da će vremenom imati jednog vozača iz ove škole. Jarvis kaže: „dobar primer je upravo Morbidelli, imali smo priliku, bili smo zainteresovani, ali Jonas Folger i Johann Zarco su već imali potpisana ugovore sa Tec 3, a Rossi i Vignales sa nama. Nismo imali slobodan M1 za Morbidellija“.
Sa svoje stane, Marc VDS je pregovarao i sa Suzukijem, ali neodlučnost Suzukija da li želi satelitski tim ili ne, okrenula je pažnju Van der Stratena u pravcu Yamahe kao dobavljača motora i fabričke podrške.

Next: Dovizioso pregovara sa Hondom i Suzukijem