Site icon

Volkswagen pravi poređenje prve i poslednje generacije Jette

Volkswagen Jetta je trenutno u svojoj sedmoj generaciji, a kako bi istakao napredak u protekle gotovo četiri decenije, VW poredi novi model sa prvom generacijom

Foto: Volkswagen

Volkswagen Jetta, iako više nije za Evropu, je trenutno u svojoj sedmoj generaciji, a kako bi istakao napredak u protekle gotovo četiri decenije, VW poredi novi model sa prvom generacijom, koju predstavlja Jetta iz 1982. godine. Lansirana 1980. godine u SAD, Jetta je u suštini bila „Rabbit (Golf) sa prtljažnikom“.

Foto: Volkswagen

Originalna Jetta je delila platformu sa Golfom, bila nuđena u verziji sa dvoja, kao i četvora vrata, i ujedno definisala sasvim novi segment za nemačkog proizvođača. 1980. godine u SAD, Jetta je bila šesti model u Volkswagenovoj liniji, uz modele Rabbit, Dasher, Scirocco, Vanagon, i VW Pickup. Kratak osvrt ka 39. godina razvoja pokazuje da je nova Jetta veća u svakoj mogućoj dimenziji eksterijera i da nudi više mesta u kabini, kao i prtljažniku.

Foto: Volkswagen

Osim toga, VW navodi da je tehnologija neverovatno napredovala, te da npr. LED tehnologija, koju sada uzimamo zdravo za gotovo, je 1980-ih godina bila korišćena samo u kalkulatorima. Čak i jednostavno poređenje bočnih ogledala pokazuje značajan napredak – od iznutra ručno podesivih ogledala smo došli do elektro podesivih, koji se mogu dobiti sa BSW upozorenjem za mrtve uglove.

Foto: Volkswagen

VW tvrdi da glavne karakteristike nove Jette, kao što su bogata osnovna oprema i samo jedan agregat, dolaze kao direktno nasleđe originalnog modela. Kada je lansirana, prva generacija Jette je bila dostupna samo sa 1.6 litarskim agregatom, ali „bogato“ opremljena sa servo pojačanim kočnicama i AM/FM radiom sa kasetom. Jedine opcije su bile trostepeni automatski menjač – (osmostepeni automatski kod aktuelnog modela), klima uređaj, krovni “šiber”, tonirana stakla, i aluminijumski naplatci. To je bilo sve od dodatne i opcione opreme.

Next: BMW Serije 8 u završnim testiranjima