fbpx

Volkswagen pravi poređenje prve i poslednje generacije Jette

Volkswagen Jetta je trenutno u svojoj sedmoj generaciji, a kako bi istakao napredak u protekle gotovo četiri decenije, VW poredi novi model sa prvom generacijom

Foto: Volkswagen

Volkswagen Jetta, iako više nije za Evropu, je trenutno u svojoj sedmoj generaciji, a kako bi istakao napredak u protekle gotovo četiri decenije, VW poredi novi model sa prvom generacijom, koju predstavlja Jetta iz 1982. godine. Lansirana 1980. godine u SAD, Jetta je u suštini bila „Rabbit (Golf) sa prtljažnikom“.

Foto: Volkswagen

Originalna Jetta je delila platformu sa Golfom, bila nuđena u verziji sa dvoja, kao i četvora vrata, i ujedno definisala sasvim novi segment za nemačkog proizvođača. 1980. godine u SAD, Jetta je bila šesti model u Volkswagenovoj liniji, uz modele Rabbit, Dasher, Scirocco, Vanagon, i VW Pickup. Kratak osvrt ka 39. godina razvoja pokazuje da je nova Jetta veća u svakoj mogućoj dimenziji eksterijera i da nudi više mesta u kabini, kao i prtljažniku.

Foto: Volkswagen

Osim toga, VW navodi da je tehnologija neverovatno napredovala, te da npr. LED tehnologija, koju sada uzimamo zdravo za gotovo, je 1980-ih godina bila korišćena samo u kalkulatorima. Čak i jednostavno poređenje bočnih ogledala pokazuje značajan napredak – od iznutra ručno podesivih ogledala smo došli do elektro podesivih, koji se mogu dobiti sa BSW upozorenjem za mrtve uglove.

Foto: Volkswagen

VW tvrdi da glavne karakteristike nove Jette, kao što su bogata osnovna oprema i samo jedan agregat, dolaze kao direktno nasleđe originalnog modela. Kada je lansirana, prva generacija Jette je bila dostupna samo sa 1.6 litarskim agregatom, ali „bogato“ opremljena sa servo pojačanim kočnicama i AM/FM radiom sa kasetom. Jedine opcije su bile trostepeni automatski menjač – (osmostepeni automatski kod aktuelnog modela), klima uređaj, krovni “šiber”, tonirana stakla, i aluminijumski naplatci. To je bilo sve od dodatne i opcione opreme.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda priprema potpuno novi dizel motor

Dok nas sa svih strana “bombarduje” elektrifikacija automobila, Mazda smatra da dizel još nije ...

Kinezi kupuju kompletan Aston Martin sa F1 timom?

Krajem prošle nedelje pojavila se šokantna vest da kineski BYD Auto Company kupuje kompletan ...

Pikes Peak Bentayga konačno dobila vozača

Bentley je u januaru objavio planove da će se takmičiti na Pikes Peak Hill ...

Dovizioso vozi za Audi na DTM trci u Misanu

Andrea Dovizioso će voziti Audi RS 5 DTM, na trci u Misanu, na stazi ...

Emil Frey Auto Centar predstavio prvi MAR2020 salon u Srbiji

Kompanija Emil Frey Auto Centar d.o.o. otvorila je vrata svog potpuno renoviranog salona po ...

Rolls-Royce se vraća ideji električnog Phantoma

Rolls-Royce će verovatno lansirati potpuno električnu verziju modela Phantom, dok hibridne verzije neće biti, ...