fbpx

Volkswagen pravi poređenje prve i poslednje generacije Jette

Volkswagen Jetta je trenutno u svojoj sedmoj generaciji, a kako bi istakao napredak u protekle gotovo četiri decenije, VW poredi novi model sa prvom generacijom

Foto: Volkswagen

Volkswagen Jetta, iako više nije za Evropu, je trenutno u svojoj sedmoj generaciji, a kako bi istakao napredak u protekle gotovo četiri decenije, VW poredi novi model sa prvom generacijom, koju predstavlja Jetta iz 1982. godine. Lansirana 1980. godine u SAD, Jetta je u suštini bila „Rabbit (Golf) sa prtljažnikom“.

Foto: Volkswagen

Originalna Jetta je delila platformu sa Golfom, bila nuđena u verziji sa dvoja, kao i četvora vrata, i ujedno definisala sasvim novi segment za nemačkog proizvođača. 1980. godine u SAD, Jetta je bila šesti model u Volkswagenovoj liniji, uz modele Rabbit, Dasher, Scirocco, Vanagon, i VW Pickup. Kratak osvrt ka 39. godina razvoja pokazuje da je nova Jetta veća u svakoj mogućoj dimenziji eksterijera i da nudi više mesta u kabini, kao i prtljažniku.

Foto: Volkswagen

Osim toga, VW navodi da je tehnologija neverovatno napredovala, te da npr. LED tehnologija, koju sada uzimamo zdravo za gotovo, je 1980-ih godina bila korišćena samo u kalkulatorima. Čak i jednostavno poređenje bočnih ogledala pokazuje značajan napredak – od iznutra ručno podesivih ogledala smo došli do elektro podesivih, koji se mogu dobiti sa BSW upozorenjem za mrtve uglove.

Foto: Volkswagen

VW tvrdi da glavne karakteristike nove Jette, kao što su bogata osnovna oprema i samo jedan agregat, dolaze kao direktno nasleđe originalnog modela. Kada je lansirana, prva generacija Jette je bila dostupna samo sa 1.6 litarskim agregatom, ali „bogato“ opremljena sa servo pojačanim kočnicama i AM/FM radiom sa kasetom. Jedine opcije su bile trostepeni automatski menjač – (osmostepeni automatski kod aktuelnog modela), klima uređaj, krovni “šiber”, tonirana stakla, i aluminijumski naplatci. To je bilo sve od dodatne i opcione opreme.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

6.389,100 evra za Schumacherov bolid

Ferrari F2001 kojim je Michael Schumacher osvojio svoju četvrtu šampionsku titulu prodat je za ...

KIA EV6 proglašena za evropski automobil godine

59 članova žirija iz 22 zemlje evrope proglasilo je za automobil godine u Evropi ...

Sledeći Golf već pokazan???

Volkswagen iako pritisnut brojnim problemima i tužbama radi dalje i gleda unapred. Na Future ...

Yugo 1.3 GVC Cabrio u Americi prodat za 12.100$

Na aukciji u Barrett-Jackson, jedne od najpoznatijih za storijske automobile, prodat je i nama ...