Site icon

Toliko o kineskom boflu

Mišljenje je da su automobili proizvedeni u Kini lošeg kvaliteta. Da li je baš tako?

Postoji stereotip da su automobili koji se proizvode u Kini lošeg kvaliteta. Da li baš tako? Po svemu sudeći došlo je vreme da se ovo mišljenje menja. Automobili proizvedeni u Kini ni po čemu ne zaostaju za istim modelima koji su proizvedeni u pogonima u Evropi ili Americi. Jedan od osnovnih razloga za bolji kvalitet proizvodnje i sklapanja u kineskim pogonima nalazi se u činjenici da u fabrikama u Kini ima mnogo manje automatizacije, što donosi mogućnost manjih tolerancija. Ujedno, veći procenat ručnog rada dozvoljava i brže prilagođavanje procesa proizvodnje ukoliko se za to ukaže potreba.
Robin Page jedan od šefova Volvo dizajna smatra da vozila iz kineskih pogona čak imaju i bolji kvalitet i precizniju završnu obradu od vozila koja su izrađena u drugim pogonima. Kako kaže Page, razlika nije velika, ali za kineske pogone kaže da su: …„prokleto dobri“.
Realno, možda se ove izjave mogu izeti i sa izvesnom rezervom, obzirom da je Volvo velik deo svoje proizvodnje, od 2009. kada ga je kupio Geely, preselio u Kinu i odatle izvozi automobile širom sveta, a planira i da kompletnu proizvodnju električnih modela uspostavi samo u Kini. Sa druge strane, nije Volvo usamljen. Novi Ford Focus će se proizvoditi u Kini i izvoziti u Ameriku, a već se zna i da će BMW novi, električni iX3 iz pogona u Kini plasirati u ceo svet.

Next: Zbog čega dovesti F1 u svoj grad?