fbpx

Na jesen stiže Kijin dizel laki hibridni i pogon od 48 volti

Kia Motors će u drugoj polovini godine predstaviti prvi blagi hibrid u kombinaciji sa dizel motorom. Novi ‘EcoDynamics+’ pogon smanjuje emisije CO2 upotrebom elektro motora tokom ubrzavanja, kada koristi starter sa dodatnom 48V baterijom. U skladu sa Kijinim ciljem stvarati inovativna vozila, koja sebi može priuštiti što širi krug kupaca, EcoDynamics+ tehnologija lakog hibrida nudi ubedljiv odnos troškova i performansi u odnosu na klasične hibridne sisteme. Kompaktna priroda komponenti znači da ova nova tehnologija može lako da se ugradi u postojeće vozilo i u konstrukciju pogona bez zadiranja u praktičnost ili raspored u vozilu. Kijin pogonski sistem lakog hibrida je stvoren da postane nevidljiv deo života vlasnika, bez ikakvog priključivanja ili punjenja.
Dizel blagi hibrid Kia Sportage stiže u drugoj polovini godine; ostali modeli i benzinski blagi hibrid u 2019. Kia Sportage će biti prvi model, koji će da nudi novi EcoDynamics+ dizel laki hibridni pogon ove godine. Novi Kia Ceed, koji na jesen dolazi u svojoj 3. generaciji, biće sledeći model, koji ovaj pogon dobija u 2019. godini.
Sa EcoDynamics+ dizelm pogonom lakog hibrida će Kia ponuditi čistije dizelske motore. Sistem deluje u kombinaciji sa tehnologijom selektivne katalitičke redukcije (SCR), koja pomaže kod snižavanja emisija CO2 do 4% po novom svetskom ciklusu merenja emisija (WLTP), i do 7% po novom evropskom voznom ciklusu (NEDC)*. Uvođenje tehnologije dizel lakog hibrida će ojačati Kijine napore u poboljšanju iskorišćenja goriva u njenoj gami modela.
Kijina tehnologija lakog hibrida koristi 0,46kWh 48V litijum-jonsku bateriju i novi starter-generator blagog hibrida (MHSG). S elektronskom kontrolom MHSG-a as upotrebom invertera sistem neprimetno preklapa između dva načina delovanja – ‘motor’ i ‘generator’.
MHSG kao elektro motor za snižavanje buke i emisija
MHSG, koji je preko kaiša povezan sa radilicom dizel motora, tokom ubrzavanja pruža do 10kW snage u načinu delovanja ‘motor’, čime se snižavaju buka i emisije. U načinu delovanja ‘generator’ MHSG iskorišćava kinetičku energiju vozila prilikom kočenja i tu energiju koristi za punjenje baterije.
Kompaktna priroda tehnologije omogućava jednostavnu ugradnju EcoDynamics+ sistema lakog hibrida u postojeću konstrukciju vozila. U zavisnosti od modela vozila 48-voltna baterija će biti postavljena na dnu kabine, čime se postiže najmanji mogući uticaj na praktičnost vozila. Pošto je MHSG preko remena radilice direktno povezan sa motorom, gotovo da uopšte ne treba zadirati u motorni prostor.
DC/DC pretvarač 48-voltne baterije omogućava ovoj novoj bateriji povezanost sa napajanjem pomoćne elektronike u vozilu, pošto ima puno veći kapacitet u odnosu na 12-voltni električni sistem vozila. Odluka za upotrebu MHSG znači i da uobičajeni starter-generator može biti manji i može da se koristi za hladno paljenje pri niskim temperaturama. 48-voltna baterija pomaže kod paljenja motora u većini uslova.
Kijin EcoDynamics+ pogon dizel lakog hibrida deluje i sa manuelnim i sa automatskim menjačem, a može da se koristi uz prednji, zadnji ili pogon na sva 4 točka. Takođe je pogon moguće koristiti kod dizel i benzinskih motora.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sivi, crni i braon automobili imaju najveću kilometražu

Sivi, crni i braon automobili imaju najveću, a crveni najmanju prosečnu kilometražu u Srbiji ...

Audi napušta filozofiju po principu dizajna ruske matrjoške

Audi napušta filozofiju po principu dizajna ruske matrjoške, po kojem je prepoznatljiv, a kako ...

SSC objavio slike agregata novog Tuatara hiper automobila

Sedam godina nakon što je pokazao koncept, SSC će konačno pokazati serijsku verziju Tuatara ...

Lawrence Stroll nastavlja da kupuje Aston Martinu

Lawrence Stroll, kanadski milijarder, koristi pad vrednosti akcija, nastavlja da kupuje jeftine akcije i ...

Bivši šef Infinitija će voditi razvoj Dyson EV-a

Kompanija Dyson, poznata po proizvodnji usisivača, najavila je da će bivši šef Infinitija, Roland ...

Proširen Delta Auto Servis

Delta Auto Servis – ovlašćeni servis za BMW i MINI vozila na Novom Beogradu ...