fbpx

Da li će ovaj Ferrari 250 GTO postati najvredniji automobil ikada?

Ferrari GTO je jedan od najlepših i najekskluzivnijih automobila svih vremena, a RM Sotheby će uskoro ponuditi jedan na aukciji

Foto: RM Sothebys

Ferrari GTO je jedan od najlepših i najeskluzivnijih automobila svih vremena, a uz to ima i trkački pedigre da potkrepi njegovu kolekcionarsku vrednost. Jedan srećni kolekcionar automobila će dobiti šansu da postane vlasnik Ferrarija GTO, u slučaju da mu finansije dozvole. Cena ovog GTO-a bi mogla biti najveća ikada za automobil na aukciji.

Foto: RM Sothebys

Ovaj specifični Ferrari 250 GTO od Scagliettija iz 1962. je treći od samo 36 komada ikada napravljenih. GTO sa serijskim brojem 3414 GT je prošao kroz nekoliko kolekcionarskih ruku, ali je svaki od dokumentovanih vlasnika pazio na automobil i na njegovo poreklo. Ferrari je ovaj automobil napravio 1962. i služio je kao test vozilo za Phila Hilla tokom Targa Florio trke te godine.

Phil Hill je sa ovim 250 GTO učestvovao na 10 trka 1962. i pobedio na svakoj sem one gde je završio drugi. Prvi vlasnik je bio jedan od Ferrarijevih omiljenih kupaca, Edoardo Lualdi-Gabardi. Nakon samo godinu dana, Lualdi-Gabardi je dobio drugi 250 GTO 1963. i prodao ovaj Gianniju Bulgariju. Bulgari, koji je vodi poznati brend za nakit, je učestvovao i pobedio u svojoj klasi 1963. i 1964. u Targa Florio trkama.

Tokom svog života, 250 GTO je učestvovao na 20 trka i nikada nije učestvovao u nezgodi. Šta više, još uvek ima originalni motor, menjač, i zadnju osovinu. Scaglietti je stavio „Series II“ karoseriju na automobil 1964., i ostala je nepromenjena do danas.

Foto: RM Sothebys

Automobil je trenutno u vlasništvu Dr. Grega Whittena, koji je bio šef razvoja softvera u Microsoftu. Za koliko novaca će se ovaj 250 GTO prodati na aukciji? Prošlog januara, jedan 250 GTO je doneo rekordnih 70 miliona dolara, a pre toga je drugi prodat za 52 miliona.

Foto: RM Sothebys

Za koju sumu će se prodati ovaj Ferrari 250 GTO ostaje da sačekamo i vidimo 24. i 25. avgusta kada ode „pod čekić“ na RM Sothebys Monterey aukciji.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predstavljen koncept Toyota bZ Compact SUV

Novi Toyotin bZ Compact SUV svoju svetsku premijeru ima na Salonu automobila u Los ...

Škoda previše uzletela

Fabrika iz Mlade Boleslave postala je prevelika konkurencija matičnoj kompaniji. Da li će mama ...

Formula 1 – Newey zbog Renaulta zamalo u Ferrariju

Formula 1 smatra Adriana Neweya za jednog od najboljih dizajnera automobila a on priznaje ...

Stiže Toyota GR Supra sa 2.0 motorom

Godinu dana nakon svetskog debija GR Supre, Toyota najavljuje novu verziju sa manjim 2.0 ...

Volvo bez automobila na salonu automobila!?

Volvo će nastupiti na Automobility LA, ali na svom štandu neće imati ni jedan ...

Na sud zbog menjača za Ferrari 250GTO

Vlasnik Ferrarija 250 GTO, kojeg je plato 44 miliona dolara, nalazi se na sudu ...