fbpx

Volkswagen Grand California za pun komfor na putu

Odeljenje komercijalnih vozila Volkswagna za kraj avgusta pripremilo je premijeru novog kamper-vana

Foto: Volkswagen

Najnoviji model sektora komercijalnih vozila VW-a teško da se može nazvati komercijalnim. Novi kamper-van Grand California, namenjen je za one koji uživaju u putovanjima, i smešten je u klasu od šest metara, a obogatiće ponudu marke iz Volfsburga.
VW nije novopridošlica u segmentu kamper-vanova. Čak i ako zanemarimo najmaštovitije moguće konverzije koje su išle uz hipi pokret krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, VW je svoj prvi model prestavio 1988. na bazi Bullija. I tada je nosio ime California, a u godinama koje su usledile postao je najprodavaniji kamper-van na svetu sa preko 160.000 prodatih komada.
Iskustva iz proizvodnje i prodaje tadašnje i narednih verzija Californije, ali i sugestije brojnih korisnika, VW je upotrebio u kreiranju novog modela koji će zvanično biti predstavljen 24. avgusta na sajmu karavana u Dizeldorfu.

Foto: Volkswagen

Novi Grand California nalazi se na platformi modela Crafter koji je prošle godine imao premijeru, što znači da je postavljen na najsavremeniju moguću osnovu. Enterijer je pažljivo dizajniran kako bi svaki milimetar bio iskorišćen. Domniraju svetle boje kako bi subjektivno povećale prostor, a ujedno svi prozori, uključujući i zadnje, mogu se otvoriti.

Foto: Volkswagen

Na krovu su svetlarnici-prozori, smešteni iznad salona i dela za spavanje u zadnjem delu. Prednji,

Foto: Volkswagen

vozački deo kabine ima sistem za potpuno prekrivanje prozora i zamračivanje, pa se u Californiji može napraviti gotovo potpun mrak i tokom dana.
Na spisak standardne opreme, pored kuhinje u kupatila sa WC-om dimenzija 840×800 mm, stigla je i elektro pomična stepenica koja olakšava ulazak u vozilo kroz bočna klizna vrata, a standardnu opremu čini čak i dvodelna mreža za komarce na vratima. Novina je i opciona Bluetooth konekcija sa zvučnicima u dnevnom boravku, pa se muzika može puštati i sa telefona, tableta ili lap-topa, a ne samo sa infotejment sistema.
Za skladištenje hrane predviđen je frižider od čak 70 litara, a za pripremu svežih obroka tu je i štednjak sa dva gorionika.
Ipak, verovatno najveći napredak postignut je u organizaciji kupatila, koje ma brojne boksove, sklopivi umivaonik, pa čak i držač za peškire i toalet papir, koji se zatvara kako bi papir bio zaštićen od vlage. Prekidači za svetla u kupatilu ne postoje, automatski se aktiviraju preko senzora pokreta. A uz štedljivo korišćenje, rezervoar vode od 110 litara može dosta dugo da potraje.
Među opcije spada dodatni krevet za decu iznad vozača i suvozača, dodatni klima uređaj na zadnjem delu vozila, sistem grejanja na gas, ili struju koju proizvodi dizel generator. Predviđeni su i solarni paneli, satelitska TV antena WiFi ruter.
Za deo putovanja kada je vožnja u pitanju, platforma Craftera, pa samim tim Grand Californija je opremljena najsavremenijim infotejmentom sa integrisanom navigacijom, vozačkim asistencijama kao što je adaptivni tempomat, prepoznavanje prepreke u gradu sa automatskim kočenjem, asistencija za održavanje kolovozne trake i upozorenje na saobraćaj iz mrtvog ugla. Tu je i upozorenje na saobraćaj iza vozila, asistencija za parkiranje, i kamera za vožnju unazad.

Foto: Volkswagen

Obzirom da je predviđen za upotrebu tokom cele godine i u svim vremenskim uslovima, dodatnu bezbednost i komfor obezbediće nova generacija 4Motion pogona na svim točkovima. Tokom sajma u Dizeldorfu biće saopštene cene, a početak proizvodnje predviđen je za 2019. godinu.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes-Benz Arocs snagator za građevinsku industriju

Mercedes-Benz Arocs je četiri godine nakon premijere obogaćen novim motorima i sistemima, a upravo ...

Mercedes-Benz najavljuje novu T-Klasu

Nova Mercedes-Benz T-Klasa: Kompaktni gradski kombi za porodice, ljubitelje aktivnog odmora i posao Mercedes-Benz ...

Osveženi Mercedes-Benz V-Klase uskoro u prodaji

Mercedes-Benz je osvežio V Klasu, a u prodaju će stići već početkom proleća Mercedes-Benz ...

Novi Mercedes Sprinter na pomolu

Retko se od strane same fabrike objavljuju skice ili crteži novih modela, ali je ...

Električni „usisivač“ probno čisti i beogradske ulice

Prvi put u Srbiji predstavljena mašina za održavanje ulica i drugih javnih površina s ...

Osnivaču Nikole Trevoru Miltonu dugogodišnji zatvor

Osnivaču Nikole Trevoru Miltonu preti dugogodišnji zatvor zbog prevare i obmanjivanje investitora Osnivaču Nikole ...