fbpx

Opel nastavlja elektrifikaciju svog asortimana sa električnom, vodećom varijantom Zafira Life, referentnim standardom za putnička vozila sa više sedišta

Dostupna u tri dužine karoserije i do devet sedišta odlikuje se svim prednostima nemačkog brenda. Pored toga, većina verzija modela Zafira-e Life niža je od 1,90 metara i zbog toga može pristupiti tipičnim podzemnim garažama, važnim za hotele. Jedinstvena opcija priključka za prikolice omogućava Zafira-e Life da vuče prikolice maksimalnog kapaciteta 1.000 kg.
Sa svojih 100kW (136ks) and 260Nm maksimalnog obrtnog momenta elektromotora, Zafira-e Life nudi bolje performanse nego ostala MPV vozila. Elektronski ograničena maksimalna brzina na 130km/h omogućava krstarenje na autoputu ne smanjujući autonomiju.
Kupci mogu izabrati između dve verzije litijum-jonske baterije, u zavisnosti od njihovih potreba: sa 75kWh sa maksimalnom autonimijom od 330 kilometara što je idealno za velike porodice, ili 50kWh i dometom do 230km, oba merena po WLTP1 standardu.
Baterija se sastoje od 18 i 27 modula. Upakovana je ispod poda vozil, čime ne smanjuje korisnu zapreminu prtljažnika, ali dodatno spušta težište, što doprinosi boljoj stabilnosti u krivinama i pri bočnom vetru. Sofisticirani regenerativni sistem kočenja, koji vraća energiju proizvedenu pri kočenju ili usporavanju, dodatno povećava efikasnost.
“OpelConnect” e-usluge, brojne opcije punjenja: sve olakšava električna mobilnost
Punjenje Zafira-e Life je jednostavno kao i njeno korišćenje. Preko zidne kutije, brzog punjenja ili kabla za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaka Zafira-e Life spremna je za razne mogućnosti punjenja. Ponuda kablova i zidnih kutija varira u skladu sa energetskom infrastrukturom svakog tržišta, čime se obezbeđuje da kupci Zafira-e Life mogu da pronađu i koriste punjač skoro svuda.
Korišćenjem punjača od 100kW jednosmerne struje potrebno je oko 30 minuta da baterija od 50kWh bude napunjena do 80% (oko 45 minuta za bateriju od 75kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da je vreme provedeno na priključku što kraće i da baterija (pokrivena osmogodišnjim / 160.000km garancijom) ima dug vek. Zafira-e Life u zavisnosti od tržišta i infrastrukture sadrži trofazni 11kW ili monofazni 7,4kW ugrađeni punjač. Da bi upotreba bila još praktičnija,  “OpelConnect”,  “myOpel” app  i „Free2Move Usluge“ – brend mobilnosti Groupe PSA – nude posebna rešenja za sva Opel električna vozila, uključujući i Zafira-e Life. Usluge su dostupne putem aplikacija. Funkcija „Napuni moj automobil“ iz aplikacije  “Free2Move Usluge”  omogućava pristup više od 160.000 punjačkih mesta u celoj Evropi, uključujući plaćanje. Da bi kupci još lakše izabrali pravo mesto punjenja, aplikacija “Free2Move usluge” vrši selekciju na osnovu udaljenosti do mesta punjenja, brzine punjenja i trenutne cene punjenja.
Zafira-e Life u “Small”, “Medium” ili “Large” veličini
Opel će ponuditi Zafira-e Life u tri dužine, svaku prilagođenu potrebama klijenta i dostupna sa do devet sedišta. Opel Zafira-e Life “Small” (dostupna početkom 2021. godine) konkuriše kompaktnim vanovima, ali nudi znatno više prostora i za devet putnika – bez premca u ovoj klasi. Sa prečnikom od 11.3 metra veoma je okretna, dinamičnog je upravljanja, a sa dvoje kliznih vrata sa senzorom, koja se električno otvaraju pokretom stopala – jedinstvena u ovom tržišnom segmentu.
Zafira-e Life “Medium” (slično kao i Zafira-e Life „L“) ima 35 cm duže, međuosovinsko rastojanje od 3,28 m, a time i više prostora za noge za putnike pozadi, što ga čini konkurentom srednjih vanova u D tržišnom segmentu. U poređenju sa konkurencijom, Opel takođe ima veća vrata prtljažnika i lakši pristup za utovar / istovar. Sa zapreminom prtljažnika od oko 4.500 litara, Zafira-e Life “Large” rival je za još veće vanove.
Opel Zafira-e Life nudi kožna sedišta na visoko kvalitetnim aluminijumskim šinama koje omogućavaju potpuno i lako podešavanje za sve verzije. Dostupno je pet, šest, sedam ili osam konfiguracija kožnih sedišta. Sklopivi naslon suvozačevog sedišta omogućava prevoz predmeta dužine do 3,50 m. Sklapanjem sedišta u trećem redu povećava se prtljažni kapacitet zafira-e Life “S” na 1.500 litara (do nivoa krova). Skidanje zadnjih sedišta (koja se jednako lako ponovo postavljaju) povećava ukupni teretnu zapreminu na čak 3,397 litara.
Luksuzna „Lounge“ oprema dostupna je za verzije sa dugim međuosovinskim rastojanjem – sedišta sa masažom i električnim grejanjem napred, četiri pomična kožna sedišta iza, svako sa sedalnim delom širine od 48 cm. VIP putnici tako mogu sedeti okrenuti jedan prema drugom i uživati u prostoru za noge.
Novi potpuno električni Opel MPV sadrži brojne sisteme za pomoć vozaču. Kamera i radar prate deo ispred vozila. Sistem čak prepoznaje pešake koji prelaze put i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Adaptivni tempomat prilagođava brzinu brzini vozila ispred, automatski usporava i po potrebi može smanjiti brzinu na 20 km/h. Upozorenje za pomoć u traci i pospanost upozoravaju vozače da li su proveli previše vremena za volanom i da li im treba pauza. Farovi se automatski prilagođavaju kratkom ili dugom svetlu, sistem se uključuje iznad 25 km/h. Takođe jedinstven u ovom tržišnom segmentu je glavni ekran koji pokazuje brzinu, udaljenost do prethodnog vozila i navigaciju. Ultrazvučni senzori na prednjem i zadnjem braniku upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja. Slika sa kamere za gledanje unazad pojavljuje se na unutrašnjem ogledalu ili 7.0 inčnom ekranu, sa 180 stepeni vidljivosti iz ptičje perspektive.
Veliki ekran osetljiv na dodir dolazi sa multimedijskim sistemom i navigacijom. Oba sistema imaju aplikacije putem Apple CarPlay i Android Auto. Zahvaljujući „OpelConnect-u“, navigacioni sistem uključuje informacije o saobraćaju u stvarnom vremenu za najnovije stanje na putevima. Moćan zvučni sistem je dostupan u svim nivoima opreme. U vrhunskoj verziji, putnici uživaju u prvoklasnoj akustici sa deset zvučnika.
Nova Zafira-e Life bez emisije predstavlja izuzetno atraktivnu ponudu za ekološki orijentisane kupce i zahtevne poslovne korisnike. Rezervacije bi trebalo da budu otvorene ovog leta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Opel Combo: Prostrani transporter kompaktnih dimenzija

Novi Combo Cargo van je razvijen sa ambicijom pružanja vrhunske efikasnosti profesionalcima i najnižim ...

Kakva uvreda – Ford umesto VW-a

Deutsche Post DHL Group nemačka logistička grupa potpisala je ugovor sa Ford Motor Co ...

Američka pošta se sprema za testiranje autonomnih kamiona

Poštanski sandučići u Arizoni i Teksasu uskoro bi mogli da budu puni pisama delom ...

Daimler najavio velike investicije u autonomne kamione

Daimler je na CES 2019 predstavio novi Freightliner Cascadia, i iskoristio priliku da najavi ...

General Motors i Nikola nastavljaju zajedno

General motors i novi proizvođač električnih vozila Nikola, dalje će ići zajedno uz saradnju ...

Stižu nova Mobil Delvac ulja za dostavna vozila

Najbrže rastući segment vozila u Evropi su laka dostavna vozila. Sa svojim specifičnim načnom ...