Site icon

BMW X2 dobio najsnažnije izdanje

BMW je zaokružio X2 porodicu uz najsnažniju M35i verziju, sa moćnim četvorocilindrašem

Foto: BMW

X2, BMW-ov coupe crossover nastao na osnovi X1, dobio je, najverovatnije, svoje finalno i najsnažnije izdanje. U X2 je ugrađen najsnažniji četvorocilindraš kojim bavarci raspolažu, a iako na prvi pogled možda i ne deluje preterano značajno, X2 M35i postao je istorijski po fabriku iz Minhena.

Ne samo da je prvi ikada M Performance model sa četiri cilindra, nego je u kompaktni crossover ugrađen najsnažnij ikada četvorocilindraš, koji je BMW ugradio u svoj serijski model.
Sa 302 KS, novi agregat je stigao tamo gde je nekada bio famozni redni „šestak“ od tri litre, često proglašavan za najbolju pogonsku jedinicu u svojoj klasi. Sada do 302 KS stiže „skraćen“ za dva cilindra i smanjen za jednu litru radne zapremine.

Dvolitarski turbo obećava ne samo maksimalnu snagu, nego i veliku elastičnost obzirom da ostvaruje i maksimalni obrtni moment od 450 Nm. Pogon je na svim točkovima, a prenos će biti isključivo osmostepeni Steptronic koji je prošao kroz “M Performance tuning“, što između ostalog znači i da je opremljen sa „ launch control“ elektronikom za polazak iz mesta.

Foto: BMW

A uz preko 300 KS, polazak će biti uverljiv. X2 M35i do 100 km/h stiže za 4.9 sekundi. Za uverljivo zaustavljanje dodate su i M kočnice pa su napred diskovi od 18“, a pozadi od 17“, koji, srećom, mogu da se smeste u standardne točkove od 19“ ili opcione od 20“.

Foto: BMW

Sasvim očekivano i karoserija i enterijer su dobili prepoznatljive detalje M Sport paketa, ali i dalje dosta toga ostaje na odluci samog kupca, odnosno, izbora sa spiska dodatne opreme i paprene doplate.
Proizvodnja X2 M35i počinje tokom novembra ove godine, a prodaja u Evropi početkom 2019.

Next: Burt Reynolds preminuo u 82. godini života