Site icon

General Motors gasi četiri modela i tri fabrike u 2019.

General Motors je najavio da će okončati proizvodnju modela Chevrolet Volt, Cruze, i Impala, kao i da će zatvoriti tri fabrike

2018 Chevrolet Impala, foto: GM

General Motors je najavio da će okončati proizvodnju modela Chevrolet Volt, Cruze, i Impala početkom naredne godine, kao i da će zatvoriti tri fabrike u SAD i Kanadi. Iz GM-a navode da će tri fabrike biti zatvorene do kraja 2019. u koje spadaju Lordstown fabrika za sklapanje u blizini grada Voren u Ohaju, Detroit-Hamtramck fabrika u Mičigenu, i fabrika u gradu Ošava u Kanadi. U saopštenju se navodi da ovim fabrikama neće biti dodeljena proizvodnja novih modela automobila, što znači kraj za više sedan modela iz portfolija američkog proizvođača.

2018 Chevrolet Cruze, foto: GM

Modeli Volt i Cruze će izaći iz proizvodnje u martu 2019., dok će se Impala proizvoditi do poslednjeg kvartala godine. Proizvodnja modela Buick LaCrosse se takođe završava u martu 2019. General Motors tvrdi da će nastaviti da razvija električne i autonomne automobile u budućnosti, kao i da će 75% budućih vozila biti bazirano na samo pet arhitektura. Uz to, dodatna dva postrojenja u SAD će se ugasiti: Baltimore Operations u Merilendu, i Warren postrojenje za menjače u gradu Voren u Mičigenu. U saopštenju se još navodi da će GM otpustiti 25% korporativne radne snage u cilju smanjenja troškova. General Motors tvrdi da će obnova i otkazi osloboditi do 6 milijardi dolara do 2020.

Next: Nova Mazda 3 ugledala svetlost dana