Site icon

Nova Mazda 3 ugledala svetlost dana

Na L.A. Auto show-u, Mazda je predstavila novu “trojku”, identičnu konceptu prikazanom prošle godine

Dok dok su jedni odlučili da na svom štandu na L.A. Auto show-u predstave nameštaj, drugi su ipak odlučili da se drže teme i premijerno predstave automobile. A neki su odlučili još nešto pametno – nova Mazda 3 gotovo da je identična sa konceptom koji je prošle godine najavio smenu generacija u popularnom japanskom modelu.
Kao i do sada, kupce čeka hatchback sa petora i sedan sa četvora vrata, koji svaki za sebe donosi specifičan stil – hatchback potpuno zaobljen, a limuzina nešto oštriji. Razumljivo, prednji delovi su im identični i nešto što će biti specifičnost nove Mazde 3, a to su izuzetno tanki A stubovi, što će obezbediti manje mrtve uglove.
U enterijeru Mazda ide logikom “manje je više”, pa se odlučila na opšte aktuelni minimalistički stil. Instrumenti ostaju analogni, a multimedija je sa ekranom od 8” postavljenim u “tablet” stilu na armaturu, a mehanički prekidači se mogu prebrojati na prste jedne ruke.

HUD će i dalje ostati na raspolaganju kupcima. Dodatnu novinu čine i nove vozačke asistencije, kao što je Cruising & Traffic Support (CTS), koji autonomnom vožnjom u stani-kreni saobraćajnoj gužvi olakšava posao vozaču. Među novinama je i upozorenje na poprečni saobraćaj ispred vozila.
Što se pogona tiče, Mazda je ostala pomalo nedorečena. U Mazdu 3 će ići nova Skyactiv-X generacija motora, benzinaca koji koriste princip samopaljenja, ali proizvođač nije naveo i specifikacije koje će biti ponuđene. Pored ovog svakako revolucionarnog motora, kupci će, u zavisnosti od tržišta, moći da biraju i između unapređenih 1.5, 2.0 i 2.5 benzinaca, a neka od tržišta na raspolaganju će imati i 1.8 Skyactiv-D, sa unapređenim sistemom ubrizgavanja goriva, koji je, navodno, poboljšao efikasnost. Proizvođač je najavio i opcioni AWD ali bez detalja o kojem sistemu će raditi.

Next: Novi, ali stvarno novi Porsche 911