fbpx

Nova Mazda 3 ugledala svetlost dana

Na L.A. Auto show-u, Mazda je predstavila novu “trojku”, identičnu konceptu prikazanom prošle godine

Dok dok su jedni odlučili da na svom štandu na L.A. Auto show-u predstave nameštaj, drugi su ipak odlučili da se drže teme i premijerno predstave automobile. A neki su odlučili još nešto pametno – nova Mazda 3 gotovo da je identična sa konceptom koji je prošle godine najavio smenu generacija u popularnom japanskom modelu.
Kao i do sada, kupce čeka hatchback sa petora i sedan sa četvora vrata, koji svaki za sebe donosi specifičan stil – hatchback potpuno zaobljen, a limuzina nešto oštriji. Razumljivo, prednji delovi su im identični i nešto što će biti specifičnost nove Mazde 3, a to su izuzetno tanki A stubovi, što će obezbediti manje mrtve uglove.
U enterijeru Mazda ide logikom “manje je više”, pa se odlučila na opšte aktuelni minimalistički stil. Instrumenti ostaju analogni, a multimedija je sa ekranom od 8” postavljenim u “tablet” stilu na armaturu, a mehanički prekidači se mogu prebrojati na prste jedne ruke.

HUD će i dalje ostati na raspolaganju kupcima. Dodatnu novinu čine i nove vozačke asistencije, kao što je Cruising & Traffic Support (CTS), koji autonomnom vožnjom u stani-kreni saobraćajnoj gužvi olakšava posao vozaču. Među novinama je i upozorenje na poprečni saobraćaj ispred vozila.
Što se pogona tiče, Mazda je ostala pomalo nedorečena. U Mazdu 3 će ići nova Skyactiv-X generacija motora, benzinaca koji koriste princip samopaljenja, ali proizvođač nije naveo i specifikacije koje će biti ponuđene. Pored ovog svakako revolucionarnog motora, kupci će, u zavisnosti od tržišta, moći da biraju i između unapređenih 1.5, 2.0 i 2.5 benzinaca, a neka od tržišta na raspolaganju će imati i 1.8 Skyactiv-D, sa unapređenim sistemom ubrizgavanja goriva, koji je, navodno, poboljšao efikasnost. Proizvođač je najavio i opcioni AWD ali bez detalja o kojem sistemu će raditi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Leclercu prva F1 pol pozicija u karijeri

Chareles Leclerc je uradio ono što su mnogi priželjkivali. Ne samo da je osvojio ...

Volvo XC90 osvežen, osvežen ponovo

Volvo XC90 osvežen, osvežen ponovo sa brojnim unapređenjima, što znači da marka još uvek ...

BMW će još menjati svoje „bubrege“

BMW će još menjati svoje „bubrege“ na vim modelima kaže šef dizajna bavarske sportske ...

Dakar Reli 9. etapa – Loebu treća etapna pobeda

Dakar Reli je nakon dana pauze nastavljen devetom etapom u kojoj je pobedio Loeb ...

Peugeot 308 GTi na pauzi

Peugeot je pauzirao proizvodnju svog sportskog 308 GTi, dok se dodatno ne očiste izduvni ...

Chery uskoro dolazi u Srbiju sa novom pro serijom modela

Chery uskoro dolazi u Srbiju sa novom pro serijom modela i sa globalnim FX ...