Site icon

Ubrizgavanje vode – ideja stara, ali radi još uvek

Ubrizgavanje vode u cilindre, put je do povećanja snage, i čak su ga iskoristili neki proizvođači automobila. Da li znate o čemu se radi?

Foto: BMW

I ideja i tehnologija su stari, ali još uvek efikasni. Ubrizgavanjem vode u cilindre, moguće je ostvariti veliko povećanje snage motora. Doduše kratkotrajno. Koliko je ovaj sistem efikasan, potvrđuje i podatak da ga je BMW pre tri godine fabrički ugradio u M4GTS. Sistem je razvio Bosch, a bavarskom sportisti je na punom gasu donosio čitavih 50 KS više, odnosno, ukupno 493 KS.
A BMW, Daimler-Benz i drugi su ga ugrađivali jako davno i u nešto drugo, da bi se sačuvala živa glava. Sistem ubrizgavanja vode, tačnije mešavine 50:50 vode i metanola, intenzivno su korišćeni u motorima lovačkih aviona tokom Drugog svetskog rata, kako bi se, povećala snaga, kako za poletanje pri velikim opterećenjima goriva i naoružanja, tako i za bežanje od neprijatelja. BMW je, isporučivao svoje 801 zvezdaste motore sa 14 cilindra, u raznim verzijama, koji su se ugrađivali, između ostalih, u smrtonosni lovac Fockewulf FW 190. Legendarni i podjednako smtronosni Messerchmidt Bf 109 je svoju slavu stekao uz pomoć Daimler-Benz DB 601 V12 rednih motora. I jedni i drug su imali pomoć ubrizgavanja vode.

Foto: BMW

Čemu služi voda, ili mešavina vode i metanola u motoru? Pojednostavljeno, u sistemu koji je upotrebio BMW za M4 GTS, destilovana voda se ubrizgava u usisnu granu, kako bi se snizila temperatura vazduha pre nego što stigne u cilindar. Hadniji vazduh je gušći i u sebi ima veći broj molekula kiseonika u istoj jedinici zapremine, dozvoljava mešanje sa više goriva, i povećanje pritiska punjenja turbo kompresora, a sprečava se mogućnost samopaljenja smeše i nastajanja toplih mesta u cilindru. Ujedno, ohlađeni vazduh smanjuje termička opterećenja cilindra, klipova, izduvnih ventila i katalitičkog sistema. U BMW-u M4 GTS ovaj sistem je projektovan da radi samo preko 5.000 o/min i punom gasu, kada elektronika automatski prilagođava kompletno mapiranje paljenja. Pri ostalim režimima, motor radi kao da sistem za ubrizgavanje vode ne postoji, osim što je u prtljažniku rezervoar za 50 litara destilovane vode.
Praktično, BMW M4 GTS je prvi i jedini automobil koji je se pojavo sa fabrički ugrađenim sistemom, mada se na tržištu mogu naći brojni kitovi za dodatnu ugradnju, najčešće pod nazivom „Metanol injection kit“. A koga zanima detaljno objašnjenje kako i zašto voda donosi veliko povećanje snage, može pogledati video.

 

Next: Saga o Toyoti Supri konačno završena