Site icon

Yamaha – ne treba nam revolucija za pobede

Yamaha je predstavila tim za Moto GP sezonu 2019. i tvrdi da za pobede ne treba revoluciju nego evoluciju. Rossi kaže drugačije

Foto: Yamaha Racing

Yamaha je u Džakarti predstavila tim za Moto GP sezonu 2019. Novi sponzor doneo je i dosta drugačiji izgled i boje na motociklu o odnosu na one koje smo gledali prošle sezone. Međutim, da bi se fabrički tim Yamaha vratio na staze pobeda, potrebno je više od nove grafike na motociklu. U sezoni 2018. fabričkim vozačima je pripala samo jedna pobeda i to Vinalesova u Australiji, kojom je prekinut najduži pobednički post u istoriji tima iz Iwate.

Foto: Yamaha Racing

Uspon u formi koji su tim i vozači pokazali pred kraj sezone donekle je indikativan da stvari idu na bolje. Šef tima, Lin Jarvis, u Džakarti je izjavo: „ Iskreno, nama u ovom trenutku ne treba revolucija. Potrebna nam je snažna evolucija, pred kraj prošle sezone bili smo veoma blizu konkurenciji. Moramo biti savršeni u svakom pogledu. Ako bi se odlučili na kompletnu revoluciju, moglo bi nam se dogoditi da potpuno izgubimo osnovu. Na motociklu za 2019. nema ništa radikalno novo, a najveći do vremena na testovima u Valensiji po završetku prošle sezone posvetili smo odabiru specifikacije agregata. Izbor smo suzila na dve pogonske jedinice, a do početka sezone radićemo fina podešavanja“.

Foto: Yamaha Racing

Pored novih boja Yamaha ima i Takahira Sumija novog šefa Moto GP projekta, koji je na toj poziciji zamenio Koujija Tsuya, a test timu se priključio bivši vozač Tec 3 tima Jonas Folger. Jarvis priznaje i ga često pitaju kakvi će biti rezultati u 2019. na šta odgovara da ne zna. „Možemo smatrati da smo dobri, ali ako konkurencija napravi krupan korak unapred, ispostavi se da nismo konkurentni“, kaže šef tima Yamaha.

Foto: Yamaha Racing

Valentino Rossi je tokom većeg dela prošle sezone tražio da se pojačaju resursi i napravi jedan velik korak unapred umesto postepenog napretka. Za promene u timu Rossi kaže: „Za mene jako su bitne promene. Drugi timovi su u poslednje dve godine značajno promenili organizaciju rada, a pogotovo Ducati, koji je po principu tima Formule 1 uveo više ljudi u različite sektore. Mi moramo da ih pratimo i po tom pitanju. Sada u timu imamo nove inženjere iz Japana ali i Italijane iz Milana, gde je baza tima. Biće veoma zanimljivo, ali moramo sačekati da vidimo rezultate“.

Next: Ferrari povećava budžet da bi pobedio!?