Site icon

FIA raspisala tender za dobavljače delova za Formulu 1

Foto: Getty images/Red Bull content pool

Za dve godine, Formula 1 bi trebala ući u jednu sasvim novu eru, koja bi trebala smanjiti troškove, a doneti više takmičenja na stazi

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

U okviru priprema za veliku reorganizaciju Formule 1, FIA je raspisala tender za dobavljače uniformnih delova za bolide. Prema planu, od 2021. nova era Formule 1 treba da donese značajno smanjenje troškova i mnogo više trkanja na stazi. Prvi deo je zamišljen između ostalog tako što bi bolidi koristili identične delove i komponente koji ne utiču mnogo na performanse a na koje timovi trenutno troše mnogo novca.

Foto: Renault Sport

FIA je upravo rapisala tender za dobavljače kočnica i točkova, a nedavno je po istom sistemu raspisan tender za dobavljača standardnih menjača. Tender za dobavljača kočionih sistema podeljen je u dva dela. Jedan deo se odnosi na kočione pločice i diskove, a drugi na sistem kompletne hidraulike, kočionih čeljusti, glavnog kočionog cilindra i komponenti “brake by wire” sistema zadnjih točkova.
Naplatci koji se traže na tenderu su od 18 cola, i nešto širi od trenutnih, a svaki tim bi za sezonu imao na raspolaganju minimalno 60 setova naplataka. Uslovi raspisanih konkursa su da traženi delovi i komponente budu na tehničkom nivou kakav se danas koristi u F1.

Foto: Twitter

Direktor Formule 1 Ross Rrawn kaže da ima još mnogo prostora za uštede i napominje da bi svi mogli koristiti istu opremu za pit line. Isti tako, svako pravi sopstveni protivpožarni sistem, što je zanimljiv tehnički izazov, ali ne donosi baš ništa u performansama.
Tender je točkove i kočione sisteme otvoren je do 22. maja, a FA će odluke o dobavljačima doneti tokom juna. Takođe, do kraja juna bi trebala biti doneta definitivna tehnička pravila o bolidima za 2021. ali već sada postoji najava da ima segmenata u kojima se timovi nisu usaglasli, pa se može očekivati odlaganje konačnih pravila.

Next: Maketa Forda Escorta napravljena od srebra, zlata i dijamanata