fbpx

FIA raspisala tender za dobavljače delova za Formulu 1

Za dve godine, Formula 1 bi trebala ući u jednu sasvim novu eru, koja bi trebala smanjiti troškove, a doneti više takmičenja na stazi

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

U okviru priprema za veliku reorganizaciju Formule 1, FIA je raspisala tender za dobavljače uniformnih delova za bolide. Prema planu, od 2021. nova era Formule 1 treba da donese značajno smanjenje troškova i mnogo više trkanja na stazi. Prvi deo je zamišljen između ostalog tako što bi bolidi koristili identične delove i komponente koji ne utiču mnogo na performanse a na koje timovi trenutno troše mnogo novca.

Foto: Renault Sport

FIA je upravo rapisala tender za dobavljače kočnica i točkova, a nedavno je po istom sistemu raspisan tender za dobavljača standardnih menjača. Tender za dobavljača kočionih sistema podeljen je u dva dela. Jedan deo se odnosi na kočione pločice i diskove, a drugi na sistem kompletne hidraulike, kočionih čeljusti, glavnog kočionog cilindra i komponenti “brake by wire” sistema zadnjih točkova.
Naplatci koji se traže na tenderu su od 18 cola, i nešto širi od trenutnih, a svaki tim bi za sezonu imao na raspolaganju minimalno 60 setova naplataka. Uslovi raspisanih konkursa su da traženi delovi i komponente budu na tehničkom nivou kakav se danas koristi u F1.

Foto: Twitter

Direktor Formule 1 Ross Rrawn kaže da ima još mnogo prostora za uštede i napominje da bi svi mogli koristiti istu opremu za pit line. Isti tako, svako pravi sopstveni protivpožarni sistem, što je zanimljiv tehnički izazov, ali ne donosi baš ništa u performansama.
Tender je točkove i kočione sisteme otvoren je do 22. maja, a FA će odluke o dobavljačima doneti tokom juna. Takođe, do kraja juna bi trebala biti doneta definitivna tehnička pravila o bolidima za 2021. ali već sada postoji najava da ima segmenata u kojima se timovi nisu usaglasli, pa se može očekivati odlaganje konačnih pravila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai ima zanimljivu ideju za zimu

Hyundai ima zanimljivu ideju za vožnju po snegu sa lancima koji su integralni deo ...

Demon iz pakla za drag strip i ulicu

MUSCLE CAR scena je dobila dosad najbrutalnije izdanje, automobil pred kojim posustaju najbrži supersportisti ...

Seat treba shvatati ozbiljno – stiže i električni el-Born

Volkswagenov brend Seat očigledno treba početi posmatrati mnogo ozbiljnije nego godinama do sada Seat, ...

Citroen C5 Aircross – SUV za one koji žele udobno

Citroen se opet usudio da nešto uradi drugačije od drugih – napravio je SUV ...

Konačno predstavljen Range Rover SV Coupe

U potrazi za zadovoljavanjem današnjeg brzo rastućeg i vrlo popularnog SUV tržišta Range Rover ...

Počela proizvodnja novog Nissan Jukea

Nissan počeo proizvodnju novog Jukea u fabrici u Sunderlandu, u koju je investirao 100 ...