Site icon

Može li Lorenzo da ponovi Mugello

Pre tačno 12 meseci, trostruki šampion sveta Jorge Lorenzo je prekinuo niz slabih rezultata i pobedio u Mugellu. Može li opet?

Foto: Honda Racing Corporation

Trostruki šampion sveta Jorge Lorenzo, pre tačno 12 meseci je izvojevao svoju prvu pobedu na Ducatju, ali i svoju ukupno šestu u osam nastupa na čuvenoj stazi u Italiji. Da li može i ove godine napraviti kvantni skok u formi u ponoviti senzacionalan rezultat?

Foto: Honda Racing Corporation

Realno, osim Marqueza koji je na prvoj poziciji u generalnom plasmanu MotoGP šampionata, Hondi ne cvetaju ruže. Cal Crutchow je na sedmom, Nakagami na 11. a Lorenzo na više nego skromnom 14. mestu. Čak i sam Crutchlow kaže da nije stvar u tome da je RC213V potpuno prilagođen Marquezu, nego tvrdi da je Španac, jednostavno, vanserijski vozač.
Lorenzo je nakon pobede u Mugellu prošle godine tvrdio da je Ducati samo trebao da sluša šta traži i to mu obezbedi. Priča je išla do toga da je Lorenzo deklasirao konkurenciju na Ducatiju samo zahvaljujući novom sedištu koje je tada dobio. I od Honde je tražio drugačije sedište, a nakon trke u LeMansu tvrdio je je upravo počeo da oseća Hondu, a zapravo se vratio na staro, standardno sedište. Priča i da se u Ducatiju osećao kao da je u motociklu, obzirom na veličinu, a za Hondu tvrdi da mu je previsoka. Poznato je da Lorenzo ima komplikovanu narav, ali činjenica je da mu Mugello, na kojem se vozi i preko 350 km/h, odgovara.

Foto: Honda Racing Corporation

Nakon trke u Francuskoj, gde je zauzeo do sada na Hondi svoju najbolju 11. poziciju, Lorenzo je izjavio da je „napravljen dobar progres“, i naišao na gomilu neodobravanja time što je dodao da je bio brži od Nakagamija na skoro identičnom, ali ipak satelitskom LCR Honda motociklu. Šef tima Alberto Puig posle trke u Francuskoj podržao je 32-o godišnjeg šampiona i izjavio da veruje u potencijal, iskustvo i prethodne titule Lorenza. A ako u šampionatu postoji bolje mesto da opravda poverenje (i novac) koji je Repsol Honda uložila u Lorenza, onda je to definitivno Mugello. Samo ostaje da se nadamo da će imati adekvatno sedište, ili nešto drugo što ga vraća u šampionsku formu.

Next: Alvaro Bautista se (ne)vraća u MotoGP