fbpx

Mercedes zvanično predstavio novu GLB-Klasu

Mercedes-Benz je duplirao svoju ponudu u segmentu kompaktnih SUV-ova lansiranjem novog modela, GLB-Klase

Foto: Daimler

Mercedes-Benz je duplirao svoju ponudu u segmentu kompaktnih SUV-ova lansiranjem novog modela, GLB-Klase. Novi SUV je je tek pokazan, a u salonima se očekuje do kraja ove godine. GLB je u suštini veća i kockastija verzija modela GLA, koji je zapravo više podignuti hatchback nego SUV. Mercedes GLB je baziran na istoj MFA2 (Mercedes Front-drive Architecture) platformi kao i A-Klasa i nedavno redizajnirani CLA.

Foto: Daimler

Dugačak je 4,63 metara, širok 1,83 i visok 1,66 metara, međuosovinsko rastojanje iznosi 2829 mm, što je, na primer, 10 cm više nego kod aktuelne B-Klase. Iako novi GLB dolazi standardno sa pet sedišta, kupci će moći da poruče i verziju sa sedam.

Foto: Daimler

Iz Mercedesa tvrde da na dva odvojena sedišta u trećem redu mogu da sednu putnici visine do 1.68 metara, a da se njihovim preklapanjem dobija ravan pod. Modeli sa pet sedišta pružaju od 560 do 1755 litara prtljažnog prostora. Po lansiranju, GLB-Klasa će biti dostupna u dve benzinske i dve dizel varijante. Osnovnu varijantu, pod oznakom GLB 200, pokreće 1.33 litarski turbo benzinac sa 163 KS, a snaga se prenosi na prednje točkove putem sedmostepenog menjača sa dvostrukom spojnicom.

Foto: Daimler

Uz dvolitarski benzinac sa 224 KS, pod oznakom GLB 250 4Matic, dolaze osmostepeni DCT menjač i pogon na sve točkove. Obe dizel varijante karakteriše agregat zapremine 1951 ccm, snage 150 ili 190 KS u kombinaciji sa osmostepenim DCT-om. Slabija verzija je dostupna sa kako prednjim, tako i AWD pogonom, dok jača dolazi standardno sa AWD pogonom.

Foto: Daimler

U kabini GLB-a nema mnogo iznenađenja. Dva 7-inčna ekrana, preuzeta iz A-Klase, služe kao instrument tabla i infotejment sistem. Drugi ekran je osetljiv na dodir, a vlasnici će moći da kontrolišu neke od funkcija vozila pomoću glasovnih komandi.

Foto: Daimler

Burmester audio sistem, veći 10.25-inčni ekrani, i neke od najnovijih bezbednosnih asistencija su na spisku dodatne opreme. Novi GLB će se proizvoditi u Aguascalientes fabrici u Meksiku, a cene još nisu objavljene.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Većina “pametnih” ključeva pruža lošu zaštitu od napada

„Pametni” ključevi su jedna od najomiljnijih stavki kod kupaca novih automobila, međutim studija je ...

Lamborghini Countach se vratio sa preko 800 KS

Lamborghini Countach je uprkos svim svojim manama bio i ostao ikona supersportskih automobila – ...

Službeno – sprema se Hyundai i30 N AWD

Pričalo se o mogućnosti da Hyundai i30 N dobije AWD verziju, sada je potvrđeno, ...

Tesla sada proizvodi automobile pod šatorom

Nakon što je najavio otpuštanje devet procenata radne snage prošle nedelje, CEO Tesle, Elon ...

Genesis, Hyundai i Kia imaju najmanje problema?

Prema poslednjem istraživanju J.D. Power-a, Genesis, Hyundai i Kia imaju najmanje problema među novim ...

Evans u Yarisu WRC dominantan na Švedskom Relju

Elfyn Evans je u Toyoti WRC od početka do kraja skraćenog Švedskog Relija bio ...