fbpx

Elektrifikovani turbo kompresori stižu u velikoserijske automobile

Garrett Advancing Motion, vodeći dobavljač turbo kompresora, najavio je da će uskoro lansirati elektrifikovane turbo kompresore

Foto: Garrett

Garrett Advancing Motion, vodeći dobavljač turbo kompresora, najavio je da će lansirati elektrifikovane turbo kompresore za velikoserijske automobile do 2021. Garrettov dizajn za elektrifikovani turbo kompresor, koji nosi naziv E-Turbo, je vrlo sličan MGU-H dizajnu koji se koristi u Formuli 1. E-Turbo karakteriše elektromotor generator postavljen na osovinu koja povezuje kompesorske lopatice sa turbinom. Preciznije, elektromotor generator je postavljen tačno u sredinu, između dva navedena dela.

Pri niskim obrtajima SUS motora, elektromotor povećava broj obrtaja turbine kako bi proizvodila komprimovani vazduh čak i u “leru”, čime se otklanja turbo lag, tj. turbo “rupa”. Ujedno, novi dizajn omogućava proizvođaču da koristi veće kompresorske lopatice, kojima treba duže da se zavrte ali proizvode veći pritisak vazduha nego kompresori sa manjim lopaticama. Drugim rečima, moćiće da zameni trenutno aktuelno rešenje malih turbo kompresora koji se primenjuju zbog male mase i male inercije kompresorskog i turbinskog kola. Dodatna prednost elektrifikovanog turbo kompresora je to što može da funkcioniše kao generator, pretvarajući toplotnu enegriju koja se inače ispušta kroz izduvni sistem u električnu energiju. Ova električna energija se može skladištiti u bateriji i kasnije koristiti za, npr., pokretanje točkova. Prema rečima Garretta, E-Turbo pri niskim obrtajima, tačnije 1.500 o/min, je u mogućnosti da isporuči zadati nivo obrtnog momenta za samo jednu sekundu u poređenju sa 4.5 sekundi koliko tradicionalni turbo motor zahteva. Prema Garrettovim podacima, to znači 25 procenata brže ubrzanje automobila od 60 km/h to 100 km/h. Garrett je napomenuo da će se E-Turbo prvo pojaviti u premijum automobilima visokih performansi, ali da će vremenom stići i do velikoserijskih modela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ako ne prava Toyota Supra, barem trkačka

Toyota je baš odlučila da sve one koji nestrpljivo čekaju vaskrsnuće Supre još malo ...

Amaroku Internacionalna nagradu za najbolji pick-up u 2018.

Amaroku Internacionalna nagradu za najbolji pick-up u 2018. Volkswagen privredna vozila osvojila su prestižnu ...

Stigao je i Mercedes X-Klase

Krajem ove godine na tržište će stići Mercedes X-Klase, kojim će ova marka ući ...

Ne kasni samo Tesla, kasne i drugi

Opustite se, Vaš Ford GT će stići – jednog dana. Samo budite strpljivi Samo ...

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran od Schumachera?

Zbog čega je Alonso uspešniji F1 veteran i povratnik od Schumachera analizirao je David ...

Lamborghini predstavio svoj LMDh prototip

Lamborghini se priključio proizvođačima koji su predstavili svoje LMDh bolide za trke izdržljivosti a ...