Site icon

U Teksasu kao na rodeu u Formuli 1

Vozači Formule 1 se na stazi u Teksasu osećaju kao na rodeu, i to u bukvalnom smislu te reči, zbog brojnih neravnina

Foto: Racing Point Formula 1

Nije nikakva novina da su trkački automobili i njihovo ogibljenje izuzetno tvrdi, a od tvrdih, svakako najtvrđa je Formula 1. Iako je ogibljenje F1 bolida sposobno da do neke mere neutrališe neravnine na stazi, i pneumaticima zadrži maksimalno prijanjanje, prema izjavama vozača neravnine koje su se pojavile na stazi COA u Ostinu u državi Teksas su previše.
U slobodnim terninzima u petak je bilo dosta nelogičnih izletanja pri velikim brzinama, koje vozači vide kao posledicu brojnih neravnina na asfaltu, koje ogibljenje bolida nije u stanju da svlada i neutrališe.

Foto: Scudria Ferrari Press

Sergio Perez vozač Racing Pointa je veoma zabrinut, a pogotovo za situaciju u trci kada pneumatici počnu da se degradiraju i gube grip, kada će biti mnogo izletanja. Perez kaže: „Obe neravnine mogu biti veoma bolne, neko se može povrediti na ovim neravninama“. Vozači kažu da iznenada udaraju u neravnine pod čudnim uglovima i da gube kontrolu nad automobilom. Neravnine i vibracije su u petak izazvale probleme sa pedalom gasa u bolidu Charlesa Leclerca.

Getty Images/Red Bull Content Pool

Max Verstappen je izjavio da je čak razmišljao da koristi potpuno drugačije putanje kroz krivine kako bi izbegao udarce, a nekoliko vozača je čak izjavilo da su zabrinuti zbog mogućih povreda kičme od siline udaraca pri velikim brzinama. Vozači su jednoglasni da na ovoj i ovakvoj stazi sledeće godine neće biti trke ako se nešto ne uradi sa neravninama, koje su očigledno nastale čak i i nakon što je proletos MotoGP odvezao svoju trku, odnosno da je podloga ispod asfalta nestabilna.

Next: Bottasu pol pozicija u Ostinu