fbpx

Stiže Toyota GR Supra sa 2.0 motorom

Godinu dana nakon svetskog debija GR Supre, Toyota najavljuje novu verziju sa manjim 2.0 turbo motorom i 258 KS

Uz već etabliranu 3.0-litarsku turbo jedinicu sa rednim šestocilindarskim turbo motorom, novi manji motor u ponudi će obezbediti beneficije na polju dinamike i dovesti GR Supru u širi krug klijenata.
GR Supra, prvi globalni model koji je razvio TOYOTA GAZOO Racing, rasni je sportski automobil, s konfiguracijom motor napred pogon pozadi, kompaktnim dizajnom s dva sedišta i dimenzijama koje postižu „zlatni odnos“ za optimalno upravljanje. Novi 2.0-litarski turbo motor proširuje krug zainteresovanih, a samim tim što je lakši i kompaktniji od 3.0-litarske jedinice, poboljšava dinamičke karakteristike automobila i balans šasije za još bolje upravljanje.
Novi 2.0-litarski motor je jedinica s četiri cilindra u liniji, opremljena twin-scroll turbo punjačem, a uparen je sa ZF automatskom transmisijom sa osam brzina. Zbog toga isporučuje izvrsne performanse sportskog automobila i obezbeđuje uživanje i sjajno iskustvo za vozača: maksimalna snaga je 190 kW (258 KS), a maksimalan obrtni moment je moćnih 400 Nm, čime se omogućava ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h za samo 5,2 sekunde i maksimalna (elektronski ograničena) brzina od 250 km/h.
Manje dimenzije i umanjena masa novog motora donose posebne beneficije na polju dinamike GR Supri. Kada se radi o osnovnom modelu, 100 kg je lakši od svog 3.0-litarskog prethodnika. I, pošto je motor kompaktniji, pozicioniran je bliže sredini vozila, što omogućava idealan odnos mase prednjeg i zadnjeg dela od 50:50. To doprinosi boljoj reakciji i agilnosti vozila, kao i samouverenom upravljanju.
“Da bismo omogućili agilno upravljanje i stabilno skretanje, radili smo veoma naporno da umanjimo težinu novog vozila, ciljajući istovremeno 50:50 odnos mase” – rekao je Tetsuya Tada, glavni inženjer GR Supra: „Ovo nam je donosilo ogromne izazove, ali nismo hteli kompromise kada se radi o našim ciljevima”.
Prilikom lansiranja na tržište, nova 2.0-litarska GR Supra biće u ponudi u ekskluzivnom ograničenom izdanju Fuji Speedway. Ta GR Supra ističe se jedinstvenom metalik belom bojom karoserije, uz 19-inčne mat crne alu naplatke, kao kontrast i spoljne crvene retrovizore. Kabina je ukrašena detaljima od karbonskih vlakana na kontrolnoj tabli, kao i jarko crvenim i crnim alkantara presvlakama. Izbor boja podseća na originalne boje koje simbolizuju TOYOTA GAZOO Racing.
Kada se radi o sadržaju opreme, GR Supra Fuji Speedway takođe dolazi sa svim elementima Connect i Sport paketa. Fuji Speedway izdanje je kreirano za lansiranje 2,0-litarske verzije, uz strogo ograničenu produkciju od samo 200 primeraka u Evropi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Grupa Emil Frey je dstributer Renaulta i Dacije u Srbiji

Grupa Emil Frey je 1. oktobra 2022. zvanično preuzela distribuciju vozila marke Renault i ...

Škoda najavljuje Fabiu Monte Carlo

Škoda Auto je objavila nekoliko zvaničnih skica dizajna, nudeći prvi pogled na novi model ...

Formula 1 počinje – objavljen kalendar trka sezone 2020

Formula 1 je službeno objavila kalendar trka sezone 2020. sa nadom da će ih ...

Peugeot predstavio osveženi 3008

Od 2016. Peugeot je prodao preko 800.000 komada svog modela 3008 koji je stigao ...

Vraća se Lancia Delta Integrale 2026. godine, ali…

Novi CEO Lancie, Luca Napolitano, potvrdio je da će Lancia ponovo imati legendarni model ...