Site icon

Bentley Continental GT Convertible – Bacalar za 12 srećnika

Bentley Continental GT Convertible – Bacalar je dizajnirao najstariji proizvođač kočija na svetu, a imaće ga samo 12 srećnika

Foto: Bentley

Bentley Continental GT Convertible je dizajnirao Mulliner, zvanično najstariji proizvođač kočija na svetu, osnovan 1760. u Engleskoj. Pripadao je i Rolls Royceu, a danas Volkswagen Grupi, tačnije Bentleyu. Uz takozvani Bakalar stil dizajna, stvoren je kabriolet koji će biti pravi kolekcionarski dragulj. Biće proizvedeno samo 12 komada i prodato po (za sada saopštenoj) ceni od dva milona evra, po komadu, naravno.

Foto: Bentley

A za dva miliona evra kupc neće dobiti čak ni krov. Ovo je otvoreni, superluksuzni dvosed, čija karoserija bi se mogla svesti pod format „Barchetta“. Iako mehaniku preuzima delom od Continental GTC-a, Bacalar je zapravo preuzeo samo ručke na vratima od postojećeg modela, a sve ostalo je napravljeno novo. Šta više, trag točkova je proširen za 20 mm i postavljen je na točkove od 22 cola.

Foto: Bentley

Pričati o luksuzu je potpuno suvišno, ali vredi napomenuti da su detali u enterijeru izrađeni od super retkog „vodenog drveta“, specifičnog po tome što tome što se radi o stablima koja su prod vodom jezera i reka u istočnoj Engleskoj provela 5.000 godina. Umesto od kože, delovi sedišta izrađeni su od štofa, naravno od prirodne vune.

Foto: Bentley

Ako ikoga uopšte zanima, pogon je poslednja evolucija twin turbo, 6.0 W12 iz Volkswagen Grupe, ima 650 KS i 900 Nm obrtnog momenta, a prenos preko osmostepenog DSG menjača. Iako nema krov, a ima delove od „praistorijskog“ drveta Bacalar ume i da pojuri. Ubrzanje do 100 km/h je 3.5 sekundi, a maksimalna brzina preko 320 km/h.

Next: Koenigsegg Gemera stigla kao četvorosed sa 1.700 KS