Site icon

Porsche počinje sa 3D štampanjem elemenata sportskih sedišta

Porsche je najavio da će tehnologija 3D štampanja olakšati personalizaciju automobilskih sedišta

Foto: Porsche

Kao što se trkačka sedišta prilagođavaju vozaču, tako Porsche veruje da će 3D štampanje omogućiti sedištima da se prilagode pojedinim kupcima. Za početak, Porsche će nuditi tri nivoa tvrdoće sedišta: tvrdi, srednji, i mekani. Međutim, s obzirom da tehnologija brzo napreduje, Porsche se nada da će dodatno povećavati nivoe personalizacije, čak to toga da dizajnira sedišta za konture tela pojedinih kupaca.

Foto: Porsche

Novo sportsko sedište je zasnovano jednom od postojećih laganih Porscheovih sedišta i samo mali deo je dobijen 3D štampanjem. Sloj 3D formiranog poliuretana se nalazi na osnovi izrađenoj od polipropilena čime se formiraju jastuci, koji se oslanjaju na tipični okvir sedišta.

Foto: Porsche

Personalizovana vozačka sedišta će biti dostupna putem „Porsche Tequipment“-a u modelima 911 i 718 od maja ove godine. Samo 40 prototipnih sedišta će biti izrađeno u početku, i biće dizajnirana za upotrebu na evropskim trkačkim stazama. Prema rečima Porschea, plan je da prva verzija sedišta homologovana za saobraćaj stigne na tržište 2021.

Next: Formula 1 neće dobiti nova pravila 2021.?