fbpx

McLaren ne odustaje od Mercedes-AMG motora

Iako se početak sezone Formule 1 ni ne nazire, uveliko se razmišlja o narednoj godini, u kojoj neće biti uvedena nova pravila

Foto: Zak Mauger/McLaren

Iako su za sezonu Formule 1 2021. bila najavljena nova revolucionarna pravila, do novih bolida ćemo morati da sačekamo do marta 2021. Timovi, FIA i vlasnici Formule 1 saglasili su se da se uvođenje novih pravila odloži zbog značajnog umanjenja prihoda zbog manje trka ove godine, i velikih troškova razvoja i proizvodnje novih bolida. To znači da će se sezona Formule 1 2021. voziti sa aktuelnim bolidima, koje ove sezone, osim na testovima, nismo videli u akciji zbog pandemije Covid-19. Šta više, da bi se zaista nešto smanjilo na troškovima, biće zamrznute nove konstrukcije bolida za narednu sezonu, kao i izmene na komponentama.

Photo: Joe Portlock/McLaren

Upravo zbog zamrzavanja konstrukcije aktuelnih automobila, tim McLaren se našao u problemu, obzirom da se od naredne 2021. godine vraća na korišćenje Mercedes-AMG pogonskih jedinica. Da se za sedeću godinu pripremaju novi bolidi, ne bi bilo nikakih problema i novi McLreni bili bi prilagođeni umesto Renault, Mercedes-AMG agregatima i pripadajućim komponentama. Međutim, obzirom na odlaganje uvođenja novih bolida, McLaren za sledeću sezonu mora prilagoditi ovosezonske bolide, što zbog zamrzavanja konstrukcija praktično nije dozvoljeno.
Ipak, McLarenu je garantovano da će biti odobrene potrebne modifikacije, iako se trenutno još ne zna šta će zapravo biti zamrznuto. Andreas Seidl, šef McLarena kaže da se njegov tim među prvima zalagao za uvođenje novih pravila, ali da se među prvima saglasio sa odlaganjem njihovog uvođenja. Trenutno je najvažnije očuvati finansijsko „zdravlje“ svih timova, u sezoni 2020. u kojoj će biti manje trka, što znači i manje novca – kaže Seidl. Nakon duge saradnje i velikih uspeha sa Mercedes motorima, McLaren je presto da koristi pogonske grupa ovog proizvođača 2014. kada je bezuspešno prešao na Hondu, da bi poslednje tri godine koristio Renault pogonske jedinice, sa kojima je prošle godine došao do četvrte pozicije u konkurenciji konstruktora.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Iz Alfe stiže konkurent Q7!

Iz Alfa Romea je potvrđeno da se priprema SUV, veći od Stelvia, koji treba ...

Goriva + ulja = Formula 1

Toto Wolf prvi čovek Mercedes-AMG F1 tima, prozvao je svog kolegu Christiana Hornera da ...

Novi BMW Serije 4 Coupe dostupan je za poručivanje u Srbiji

Nakon nedavno održane svetske premijere, potpuno novi model BMW Serije 4 Coupe od sada ...

Mazda potvrdila povratak Wankel motora! Međutim…

Mazda vraća Wankel motor, ali „malo“ drugačije nego što smo očekivali… Mazda je iskoristila ...

Kia sa novim konceptom u Las Vegasu

Kia Motors će na dolazećem sajmu zabavne elektronike (CES) predstaviti novi koncept električnog vozila ...

Novi vetrovi u VW Gupi

Volkswagen grupa planira da uvede veću diferencijaciju među svojim markama VW, Seat i Škoda ...