fbpx

Lamborghini razvija svoj poslednji V12

Lamborghini radi na ekstremnoj verziji Aventadora, koja će uz ime SCV12 verovatno bit poslednji V12 Lambo, pre prelaska na hibride

Foto: Lamborghini

Nije za široke narodne mase, ali je vredan pomena – Lamborghini SCV12, i verovatno je poslednji od svoje vrste. Lamborghini Squadra Corse završava razvoj hiper automobila namenjenog samo za pistu. Osnova SCV12 je Aventador, ali ovo će biti njegova istinski vrhunska verzija, i verovatno poslednji V12 iz Sant’Agate Bolognese, pre nego što počne elektrifikacija.

Foto: Lamborghini

Iako je najavljen za leto, fabrika je zvanično objavila nekoliko fotografija i video, koji otkrivaju značajno modifikovani Aventador. Među vidljivim izmena, upadljive su na prednjem delu sa potpuno drugačijim prednjim spliterom i uvodnicima vazduha na poklopcu „prtljažnika“, uvodnikom vazduha na krovu i ogromnim zadnjim krilom. Šta više, karoserija je toliko modifikovana da fabrika tvrdi da je SCV12 stvara više aerodinamičkog pritiska (downforcea) ot trkačkog Lamborghinija GT3 klase.

Foto: Lamborghini

Motor je „navijeni“ 6.5 litarski V12 iz Aventadora. Pomenuti otvor na krovu omogućava mu da pri velikim brzinama, uz pomoć „ram efekra“ dostigne 830 KS. Na žalost mnogih, ovo je labudova pesma ovog agregata, obzirom da je već najavljeno da će naslednik Aventadora i njegovog motora, koji stiže 2022., biti plug in hibridna pogonska jedinica. Pogon je samo na zadnjim točkovima, ali je prenos Xtracov šestostepeni sekvencijalni menjač, a pogonska osovina dobila je i samozatvarajući diferencijal, čiji rad može podešavati vozač.
Iako fabrika ne navodi koliko planira da proizvede SCV12, otkriva da će u sklopu vlasništva ovog vozila biti i odlazak na „track“ dane koje Squadra Corse divizija Lamborghinija organizuje na pistama širom sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan Z Nismo predstavljen sa 420 KS

Nissan Z Nismo predstavljen sa 420 KS i aerodinamikom karoserije optimizovanom za trkačku stazu ...

Hyundai opoziva 82.000 EV zbog opasnosti od požara

Hyundai će zameniti baterijski sistem u 82.000 vozila globalno zbog rizika od požara – ...

WRC vozači pomažu ugoroženima od požara

Iako je reli Australija otkazan zbog požara, većina WRC vozača i posada je ostala ...

Spoljašnji vazdušni jastuci stižu već za dve godine?

Nemački ZF je razvio spoljašnje vazdušne jastuke za zaštitu pri sudaru koj bi mogli ...

Renault Megane Conquest osvežen i stiže na jesen

Renault Megane Conquest osvežen i stiže na jesen sa blagim izmena u izgledu i ...

Audi otkrio spektakularnu Grandsphere kupe – limuzinu

Nakon Skysphere kabrioleta Audi je otkrio i drugog člana konceptne porodice, spekatakularnu kupe limuzinu ...