fbpx

Honda i dalje bez Marca Marqueza

Marc Marquez neće nastupiti na MotoGP Velikoj nagradi Štajerske predstojećeg vikenda, a Honda je u problemu sa rezultatima

Foto: HRC

HRC, fabrički MotoGP tim Honde zvanično je potvrdio da Marc Marquez neće nastupiti ni na Velikoj nagradi Štajerske koja se vozi predstojećeg vikenda na stazi Red Bull Ring u Austriji. Marquez se oporavlja od preloma humerusa, nadlaktične kosti, a ispostavilo se da je umesto nekoliko dana, koliko su se nadali i Marquez i tim, potrebno mnogo više. Druga operacija kroz koju je morao da prođe Marquez zbog oštećenja fiksatora kosti, samo je produžila vreme potrebno za oporavak.

Foto: HRC

Za to vreme, Honda je od lidera postala bleda senka tima koji vedri i oblači u MotoGP-u, i pokazalo se koliko je oslonjena na smo jednog vanserijskog Marca Marqueza. Drugi fabrički vozač, Alex Marquez, manje-više radi svoj posao i uči MotoGP, a pre svega kako da ovlada Michelinovim pneumaticima sa kojim nikako da nađe zajednički jezik. Za sada najbolji rezultat mlađeg Marqueza je osmo mesto u Španiji, ali više zaslugom padova i odustajanja drugih takmičara nego njegove brzine. Od Stefana Bradla, test vozača tima, koji je došao na mesto Marca Marqueza, teško da iko može očekivati rezultate, i on testira nove delove u uslovima trke.

Foto: LCR Honda tim

Cal Crutchlow, koji je na platnom spisku Honde iako vozi za tim LCR, a ume da bljesne, dođe do podijuma, pa i pobedi, ove sezone deluje indisponirano, tim pre što je dobio otkaz u timu (da bi na njegovo mesto došao Alex Marquez), i veliko je pitanje da li će uopšte ostati u MotoGP, mada je najavljivao i povlačenje kao opciju. Drugi vozač u timu LCR Honda je trenutno najuspešniji, mada daleko od podijumskih plasmana, a pogotovo borbe za pobede. Takaaki Nakagami ima punu podršku fabrike, sve trke završio je među prvih 10. a u generalnom plasmanu nalazi se na šestoj poziciji.

Foto: HRC

Najlošiji deo je da se umesto na čelu tabele proizvođača, Honda nalazi na pretposlednjem mestu, i samo je ispred Aprilije, sa 44 poena zaostatka iza vodeće Yamahe. Jedina dobra vest po Marqueza i Hondu je da se menjaju pobednici. Fabio Quartararo je odneo prve dve pobede, ali u Austriji nije nastavio u istom ritmu, a senzacionalni pobednik Brna, Brad Binder, pa i očekivani pobednik Austrije Dovizioso, ublažili su vođstvo koje su Quartatraro i Yamaha mogli imati, da su nastavili u pobedničkom nizu. A ni Ducati se, osim dva Dovijeva podijuma do Austrije nije proslavio rezultatima, pa nije preterano odmakao u plasmanu proizvođača.

Foto: HRC

Nema sumnje da će se Marquez vratiti jak i brz kao i uvek, i ni slučajno ga ne treba otpisati kao branioca titule šampiona, obzirom da će se voziti još 11 trka, sa mnogo poena na raspolaganu za osvajanje. Međutim, trenutna situacija pojašnjava i odluku HRC-a da otpusti Alexa Marqueza nakon samo jedne sezone (šta više i pre nego što je startovao na prvoj trci), i dovede Pola Espargara, koji je za KTM već uradio ogroman posao u razvoju MotoGP motocikla, i dokazao da je sazreo kao vozač.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marquezu pol pozicija, Dovi se muči

Mnogo toga je otvoreno u Moto GP šampionatu tri trke pre kraja. Za sutrašnju ...

MotoGP – Espargaro zasluženo do pobede na Apriliji

MotoGP je dragulj moto sporta, to je danas potvrdio Alex Esparagaro koji je sebi ...

Rinsu na Suzukiju pobeda u poslednjoj krvini

Rinsu pobeda u poslednjoj krvini Alex Rins na Suzukiju pobedio Marqueza po Doviziosovom receptu ...

Rossija brine elektronika

Počela je druga runda predsezonskih testova, a Valentino Rossi je zabrinut zbog problema sa ...

Isle of Man TT u potpunosti otkazan zbog koronavirusa

Organizatori “Isle of Man TT” su saopštili da je ovogodišnji događaj, koji je trebao ...

Yamahe na čelu sutrašnje MotoGP trke u Jerezu

Prošlonedeljni odličan rezultat Yamahi na Jerezu nije slučajnost, za sutrašnju MotoGP trku dve Yamahe  ...