fbpx

Kako se MotoGP trka skoro pretvorila u tragediju?

MotoGP trka na stazi Red Bull Ring se zamalo pretvorila u tragediju, koja je čistom srećom izbegnuta

Foto: Yamaha Racing

Svi direktni učesnici stravičnog incidenta u trci za Veliku nagradu Austrije na stazi Red Bull Ring mogu da budu presrećni zbog toga što su prošli bez ikakvih posledica. Kako Zarco i Morbidelli koji su se dodirnuli pri brzini od preko 300 km/h, tako i Vinales, a pogotovo Rossi oko koji su ogromnom brzinom proleteli delovi slupanih Yamahe i Ducatija, srećom nepogodivši ih. Šta se zapravo dogodilo na stazi?

Foto: Yamaha Racing

Staza Red Bull Ring poznata je kao veoma brza pista sa malo krivina. Incident se dogodio na pravcu, tačnije nakon krivine broj dva koja je “krivina na pravcu”, a pred kočenjem za oštru desnu krivinu broj tri, koja je ujedno i oštra uzbrdica koju kamere ne dočaravaju. Na ovo kočenje se dolazi brzinom od preko 300 km/h, da bi se brzina spustila na ispod 80 km/h za prolazak kroz krivinu br. tri. Na prilazu ovoj sporoj ali konfiguracijom nezgodnoj krivini vozači na kočenju normalno “hvataju” levu stranu staze, međutim, Zarco i Morbidelli su se dodirnuli na desnoj strani staze. Nakon trke Dovozioso je najbolje analizirao incident i rekao da treba proveriti šta se dogodilo pre kontakta da su oba vozača bila na pogrešnom mestu, na desnoj strani staze.

Foto: Yamaha Racing

Zarco je koristio “firung”, odnosno zavetrinu Morbidellija, obišao ga, a praktično odmah po obilaženju ušao u putanju vozača SRT Yamahe. U tom trenutku, Morbidelli je dobio zavetrinu od Zarca i ubrzao, dok je Zarco usporio, pošto je naišao na veći otpor vazduha bez zavetrine. Obzirom na vrlo malu razdaljinu među vozačima, Morbidelli nije imao šanse da koči ili izbegne sudar.
Postoje viđenja koja kažu da je Zarco previše agresivno branio putanju, Morbidelli kaže da je to bo potez ubice, dok se Zarco brani da nikako nije imao nameru da iseče Morbidellija, mada su svi saglasni da je pro 300 km/h veoma teško precizno kontrolisati motocikl.

Foto: Petronas Yamaha SRT Racing

Franco Morbidell je rekao da se nada da će ovaj incident naterati Zarca da malo bolje razmisli o svojim potezima, i dodao da je Zarco pokazao “vrlo malo ljubavi” prema njemu a i sebi, a do je to što je uradio bilo jako opasno. Sa druge strane, Dovizioso uz ogradu da nije detaljno analizirao sudar, kaže – Zarko je bio ispred i može da radi šta želi i brani svoju poziciju, makar i na pogrešnom delu staze. Morbidelli i Rossi pak tvrde da je Zarco menjao putanju pri kočenju, što Francuz negira i kaže – kočio sam ali nisam menjao putanju. Morbidelli, Zarco i Rossi su nakon trke razgovarali, a Zarco je pokušavao da obojici objasni da nije “ludak” i da nije namerno napravio potez ludaka. Dest minuta sam Ropssiju objašnjavao da nisam ludak – kaže Zarco, koji definitivno jeste izazvao incident.
Oba vozača prošli su medicinski pregled, Morbidelli je samo ugruvan, a Zarco ima nekoliko opekotina od klizanja po asfaltu. Kazni, barem za sada nema, mada će istrage i analize incidenta sigurno biti.
Valentno Rossi kaže da je njega i Vinalesa “neko” spasao od direktnog pogotka delova motocikala koji su ogromnom brzinom proleteli oko njih, ali srećom nepogodivši ih, ali i da bi ovaj incident mogao biti razlog da se razmisli o novim pravilima prilikom obilaženja koji će unaprediti bezbednost vozača.
Srećom pu svu četvoricu vozača, svi su prošli dobro i bez ozbiljnijih povreda, ali ovo je bio incident za nauk, tim pre što se na istoj stazi već narednog vikenda vozi trka za Veliku nagradu Štajerske.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dovizioso ponovo u MotoGP-u – moguće ili…?

Andrea Dovizioso će uskoro testirati novu Apriliju RS-GP, njegov menadžer Simon Battistella otkriva šta ...

Harley-Davidson (ponovo) na naslovnim stranama iz pogrešnog razloga

Harley-Davidson je ponovo na naslovnim stranama, ali ponovo iz pogrešnih razloga – zapeo je ...

Gresini Racing u MotoGP-u nastavlja bez Aprilije

Gresini Racing MotoGP tim će od 2022. godine ponovo biti nezavisan tim i više ...

Vinales na Yamahi najbrži na prvim testovima

Oba test dana na stazi pored Valensije pripala su Mavericu Vinalesu na Yamahi Završena ...

Pobeda za Oliveiru i drama za Quartarara

Miguel Oliveira ponovo na najvišoj stepenici podijuma, a drama sa kombinezonom za Quartarara uz ...

MotoGP masterclass Quartarara u Silverstoneu

Fabio Quartararo je na Silverstoneu održao masterclass u vožnji bez grešaka i napravio velik ...