fbpx

McLaren najavljuje svoj High-Performance Hybrid

McLaren je relativno rano prvim fotografijama najavio svoj High-Performance Hybrid, koji je na novoj platformi

McLaren će u prvoj polovini 2021. lansirati svoj novi model, koji nije uspeo da izbegne sveprisutnu hibridizaciju. Za sada, britanska kompanija koja se na sve načine bori sa finansijskom krizom u koju je upala zahvaljujući Covid-19 pandemiji, svoj novitet naziva High-Performance Hybrid. Poznato je da ova marka ima registrovano i zaštićeno ime Sabre, ali nije sigurno da će ga dodeliti baš ovom modelu.
Još uvek nije mnogo toga saopšteno, ali High-Performance Hybrid (HPH) super automobil biće smešten između GT-a i 720S. U sredinu vozila je smešten V6 motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali će imati i elektromotor i bateriju koji će omogućavati i izvesnu autonomiju vožnje samo na struju. Ono što je izvesno, biće postavljen na novu McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA) platformu za koju je već razvijena, i koja će zameniti skoro 10 godina staru predstavljenu još u modelu MP4-12C. Najveća novina je da je MCLA od starta predviđena za hibridni pogon, i smeštanje baterije. “Kada” izrađena od ugljeničnih kompozita proizvodiće se u komanijskom odeljenju za kompozite u Sheffieldu, a potom biti transportovana do 280 kilometara udaljenog Wokinga na sklapanje vozila.
Još ranije, McLaren je najavio da će elektrifikovati sve svoje modele do 2025. godine, a uveliko radi i na snažnijem modelu. Za sada “mazga”, kako se naziva model pod čijom karoserijom se skrivaju novine, je 720S i pretpostavlja se da će osnova njegovog pogona biti malo oslabljena V8 hibridna pogonska jedinica koja se nalazi u modelu Speedtail i ima 1.035 KS.
Zanimljive detalje je otkrio Steve White šef testiranja, koji kaže da su do sada testovi rađeni u tajnosti ili pod maskom drugih modela, ali da u test floti ima čak 45 prototipova, od kojih su 11 “mazge”. U finalnoj fazi na dobro skrivenoj stazi u Engleskoj od 5 do 10 ljudi svakodnevno izvodi testove modela koji je sada pravi, ali skriven ispod folija. Tokom razvojnog i test programa, prototipovi će preći stotine hiljada kilometara. White kaže da su tri prototipa za ispitivanje izdržljivosti u Španiji i da je jedan od njih već skupio preko 80.000 kilometara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rovanpera nastavlja sa WRC pobedama

To što ima samo 20 godina ne smeta mu da nastavi da pobeđuje u ...

Basecamp 16 – kamp kućica koja brine o okolini

Legendarni američki Airstream se urdužio sa firmom REI i ljubiteljima kampovanja pripremio modifikovani Basecamp ...

Imola da se pripremi za Formulu 1

Staza Enzo e Dino Ferrari je dobila informaciju da se pripremi za održavanje trke ...

Gde će smeće iz Evrope?

VW grupa nudi i do 10.000 evra podsticaja vozačima koji su spremni da svoje ...

Originalni Bullitt Mustang izložen u centru Washingtona

Ford Mustang iz 1968. korišćen tokom snimanja filma „Bullitt“ je tek nedavno pronađen, a ...