fbpx

Al-Attiyahu i 6. etapna pobeda na Dakar Reliju

Pretposlednja 11. etapa na Dakar Reliju pripala je vozaču Toyote Nasser Al-Attiyahu, ali pobedi i dalje najbliži Peterhansel

Fhoto Florent Gooden / DPPI

Slaba je uteha za Nassera Al-Attiyaha što je odlično vozio i pobedio na 11. etapi Dakar Relija dugoj ukupno 598 kilometara, kada je Stephane Peterhansel zaostao samo 1′:56” sekundi i pred početak poslednje 12 etape ima prednost od 15′:05”, uz koju će, najverovatnije doći do svoje 14. pobede u generalnom plasmanu.

Foto Eric Vargiolu / DPPI

Na žalost po Al-Attiyaha, ponovo ne vodi vozač koji pobeđuje na etapama, nego onaj koji ima konstantno visoke plasmane i pravi najmanji broj grešaka ili, kada pravi greške, pravi takve da najmanje koštaju u izgubljenom vremenu. Naravno, nije još sve gotovo, i ostaje da se vozi još 447 kilometara, ali obzirom kako je Mister Dakar vešto izbegao sve zamke, mala je verovatnoća da će Al-Attiyah upeti da nadoknadi izgubljeno vreme u odnosu na francisku legendu Dakar Relija.

Foto Frederic Le Floc’h / DPPI

Za razliku od četvorotočkaša, kod dvotočkaša se nakon 11. etape ponešto se promenilo u generalnom plasmanu. Od vođstva tandema na Hondama nije ostalo ništa, i to je lepota Dakar Relija – neizvesnost do samog kraja. A minimalne razlike među vozačima motocikala i pružaju ovakvu neizvesnost. Vodeći tandem nakon 10. etape Dakar Relija Kevin Benavides – Ricky Brabec na Hondama više ne izgleda tako. Danas sjajni Sam Sunderland na Red Bull KTM-u koji je anulirao više od 6 minuta zaostatka iza Benavidesa popeo sa drugo mesto, a odličan posao je danas uradio i Pablo Quntanilla na Husqvarni, koji je na cilj stigao drugi sa dva minuta zaostatka za Sanderlandom, ali je u generalnom plasmanu ostao na sedmom mestu. Pred start poslednje 12. etape Kevine Benavides na Hondi ima 5′:56” minuta prednosti ispred Sunderlanda, a trećeplasirani Ricky Brabec za vodećim timskim kolegom zaostaje 7′:13”, ali za drugoplasiranim Sunderlandom samo jedan minut. Četvrtoplasirani Daniel Sanders ima preko 33 minuta zaostatka. Ipak, sve je još uvek otvoreno. Danas je iz konkurencije otpao Joan Barreda, koji je promašio tačku za dolivaje goriva, nastavio brzinac, ali se zaustavio kada je njegova Honda ostala bez goriva, nakon čega je čak zatražio i medicinsku pomoć, najverovatnje zbog premorenosti.

Foto Frederic Le Floc’h / DPPI

U konkurenciji kamiona vodeći Dmitry Sotnikov nije imao gde da žuri. Završio je kao peti sa 7′:24” zaostatka za pobednikom etape Shibalovim, ali pred poslednju 12. etapu i dalje ima prednost od preko 39 minuta ispred Shibalova. Trećeplasirani Airat Mardev, takođe u Kamaz-Masteru zaostaje više od sat i 11 minuta.
Poslednja etapa od Yanbua do Jedaha ima 247 veznik kilometara i brzinski ispit u dužini od 200 kilometara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Project One bi mogao oboriti rekord postavljen pre 35 godina

Šef AMG-a, Tobias Moers, nagovestio je da bi njihov Project One hiper automobil mogao ...

Novi Audi SQ5 Sportback ima TDI motor i to snažan

Audi je predstavio novi SQ5 Sportback i to sa ozbiljno snažnim TDI motorom Iako ...

Otkaz Lorenzu u Yamahi – stiže zamena

Fabrički MotoGP tim Yamaha Racing dao je otkaz Lorenzu na mesti test vozača, a ...

Honda Rugged – od side by side-a do pickupa

Rugged Open Air Vehicle – Honda nije imala mnogo mašte za ime maštovitog vozila ...

Aston Martin izdao opozive u SAD i Kini

Aston Martin je izdao opoziv za više od 5.000 automobila u SAD zbog dva ...

Dakar i kad je završen nije gotov

Zahvaljujući odluci za zelenim stolom KTM je došao i do treće pozicije na podijumu ...