fbpx

Al-Attiyahu i 6. etapna pobeda na Dakar Reliju

Pretposlednja 11. etapa na Dakar Reliju pripala je vozaču Toyote Nasser Al-Attiyahu, ali pobedi i dalje najbliži Peterhansel

Fhoto Florent Gooden / DPPI

Slaba je uteha za Nassera Al-Attiyaha što je odlično vozio i pobedio na 11. etapi Dakar Relija dugoj ukupno 598 kilometara, kada je Stephane Peterhansel zaostao samo 1′:56” sekundi i pred početak poslednje 12 etape ima prednost od 15′:05”, uz koju će, najverovatnije doći do svoje 14. pobede u generalnom plasmanu.

Foto Eric Vargiolu / DPPI

Na žalost po Al-Attiyaha, ponovo ne vodi vozač koji pobeđuje na etapama, nego onaj koji ima konstantno visoke plasmane i pravi najmanji broj grešaka ili, kada pravi greške, pravi takve da najmanje koštaju u izgubljenom vremenu. Naravno, nije još sve gotovo, i ostaje da se vozi još 447 kilometara, ali obzirom kako je Mister Dakar vešto izbegao sve zamke, mala je verovatnoća da će Al-Attiyah upeti da nadoknadi izgubljeno vreme u odnosu na francisku legendu Dakar Relija.

Foto Frederic Le Floc’h / DPPI

Za razliku od četvorotočkaša, kod dvotočkaša se nakon 11. etape ponešto se promenilo u generalnom plasmanu. Od vođstva tandema na Hondama nije ostalo ništa, i to je lepota Dakar Relija – neizvesnost do samog kraja. A minimalne razlike među vozačima motocikala i pružaju ovakvu neizvesnost. Vodeći tandem nakon 10. etape Dakar Relija Kevin Benavides – Ricky Brabec na Hondama više ne izgleda tako. Danas sjajni Sam Sunderland na Red Bull KTM-u koji je anulirao više od 6 minuta zaostatka iza Benavidesa popeo sa drugo mesto, a odličan posao je danas uradio i Pablo Quntanilla na Husqvarni, koji je na cilj stigao drugi sa dva minuta zaostatka za Sanderlandom, ali je u generalnom plasmanu ostao na sedmom mestu. Pred start poslednje 12. etape Kevine Benavides na Hondi ima 5′:56” minuta prednosti ispred Sunderlanda, a trećeplasirani Ricky Brabec za vodećim timskim kolegom zaostaje 7′:13”, ali za drugoplasiranim Sunderlandom samo jedan minut. Četvrtoplasirani Daniel Sanders ima preko 33 minuta zaostatka. Ipak, sve je još uvek otvoreno. Danas je iz konkurencije otpao Joan Barreda, koji je promašio tačku za dolivaje goriva, nastavio brzinac, ali se zaustavio kada je njegova Honda ostala bez goriva, nakon čega je čak zatražio i medicinsku pomoć, najverovatnje zbog premorenosti.

Foto Frederic Le Floc’h / DPPI

U konkurenciji kamiona vodeći Dmitry Sotnikov nije imao gde da žuri. Završio je kao peti sa 7′:24” zaostatka za pobednikom etape Shibalovim, ali pred poslednju 12. etapu i dalje ima prednost od preko 39 minuta ispred Shibalova. Trećeplasirani Airat Mardev, takođe u Kamaz-Masteru zaostaje više od sat i 11 minuta.
Poslednja etapa od Yanbua do Jedaha ima 247 veznik kilometara i brzinski ispit u dužini od 200 kilometara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes će uskoro pokazivati gde je nije bezbedno parikirati

Krivična dela povezana sa automobilima nisu ništa novo, ali Mercedes Benz radi na aplikaciji ...

Toyota GR Yaris na krilima WRC titule

Toyota se prošle godine konačno dočepala WRC titule, pa je logično i da je ...

Toyota i Idemitsu zajednički do čvrstih baterija

Toyota i Idemitsu zajednički do čvrstih baterija spremnih za velikoserijsku proizvodnju i efikasnijih od ...

Renault Nissan Srbija – za bezbedniju decu u saobraćaju

Na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu, Renault Nissan Srbija predstavila je program edukacije ...

Težak udes Pavlovićevog kolege na Spa

Raul Guzman timski kolega Miloša Pavlovića imao je težak udes na drugoj trci u ...

Audi RS modeli neće biti sa četiri cilindra

Audi RS modeli u budućnosti će biti hibridizovani, ali neće krenuti stopama Mercedesa i ...