fbpx

Formula 1 uvodi sprint trku umesto kvalifikacija

Formula 1 pokušava da bude atraktivnija – ove sezone gledaćemo tri sprint trku u subotu umesto dosadašnjih kvalifikacija

Foto: Bryn Lennon/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202012130384 // Usage for editorial use only //

Formula 1 na razne načine pokušava da bude atraktivnija za gledaoce i medije, naravno, u cilju da zaradi još više novca. Osim što od naredne godine uvodi nove bolide čija aerodinamika bi trebala da dozvoli bliže trkanje i češća i lakša preticanja, već ove godine videćemo jedan eksperiment.
Svi timovi su se jednoglasno složili da na tri ovogodišnja GP vikenda Formule 1 budu uvedene sprint trke, a zapravo, najveći kamen spoticanja oko ovog probnog formata bio je novac. Sada, kada je Formula 1 prihvatila da timovima poveća “apanažu” za dodatno angažovanje, ali i reparaciju eventualnih oštećenja bolida tokom sprint trke, interesi su pomireni.
Iako nije definisano kada i gde, FIA i Formula 1 su zvanično objavili da će u sve evropske i jednoj neevropskoj trci biti vožen novi format trkačkog vikenda. U petak će biti vožen jedan slobodni trening, a potom kvalifikacije. Umesto dosadašnjeg slobodnog treninga i kvalifikacija u subotu, voziće se trka u dužini od 100 kilometara, što je distanca ekvivalentna trećini regularne trke. Plasman u sprint trci određivaće startni poredak za trku u nedelju.
Od za sada poznatog o ovom eksperimentalnom formatu, dodeljivaće se i poeni za plasman u sprint trci. Prvo mesto vredeće tri poena, drugo mesto dva poena, a treće jedan poen. U sprint trci neće biti obaveznih pit stopova, a korišćenje DRS-a biće omogućeno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

“Elektrifikacija” automobila košta više nego što je iko planirao

Do 2023. automobilizam će doživeti najveću revoluciju od nastanka, samo da li iko zna ...

Jaguar I-PACE u problemima, prodato samo 558 komada

Jaguar I-PACE, električni SUV, nailazi na probleme, koji jako liče na probleme kroz koje ...

Formula 1 – na pomolu su problemi sa kišom u Spa

Formula 1 – na pomolu su problemi sa kišom u Spa obzirom na meteorološku ...

Bugatti uvodi produženu garanciju na modele Veyron

Bugatti uvodi „Loyalty Maintenance Program“ za sve svoje Veyron super automobile, koji će pomoći ...

Aston Martin mnogo obećavao a nije ispunjavao

Nakon godinu dana na CEO poziciji u Aston Martinu, Tobias Moers otkrio u kojim ...