fbpx

Formula 1 uvodi sprint trku umesto kvalifikacija

Formula 1 pokušava da bude atraktivnija – ove sezone gledaćemo tri sprint trku u subotu umesto dosadašnjih kvalifikacija

Foto: Bryn Lennon/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202012130384 // Usage for editorial use only //

Formula 1 na razne načine pokušava da bude atraktivnija za gledaoce i medije, naravno, u cilju da zaradi još više novca. Osim što od naredne godine uvodi nove bolide čija aerodinamika bi trebala da dozvoli bliže trkanje i češća i lakša preticanja, već ove godine videćemo jedan eksperiment.
Svi timovi su se jednoglasno složili da na tri ovogodišnja GP vikenda Formule 1 budu uvedene sprint trke, a zapravo, najveći kamen spoticanja oko ovog probnog formata bio je novac. Sada, kada je Formula 1 prihvatila da timovima poveća “apanažu” za dodatno angažovanje, ali i reparaciju eventualnih oštećenja bolida tokom sprint trke, interesi su pomireni.
Iako nije definisano kada i gde, FIA i Formula 1 su zvanično objavili da će u sve evropske i jednoj neevropskoj trci biti vožen novi format trkačkog vikenda. U petak će biti vožen jedan slobodni trening, a potom kvalifikacije. Umesto dosadašnjeg slobodnog treninga i kvalifikacija u subotu, voziće se trka u dužini od 100 kilometara, što je distanca ekvivalentna trećini regularne trke. Plasman u sprint trci određivaće startni poredak za trku u nedelju.
Od za sada poznatog o ovom eksperimentalnom formatu, dodeljivaće se i poeni za plasman u sprint trci. Prvo mesto vredeće tri poena, drugo mesto dva poena, a treće jedan poen. U sprint trci neće biti obaveznih pit stopova, a korišćenje DRS-a biće omogućeno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mali Ferrari – možda bude, a možda i ne

Ferrari odmerava odluku da li da proizvede mali sportski automobil, koji bi cenom bio ...

Novi Mercedes-Benz GLC je zvanično predstavljen

Novi Mercedes-Benz GLC je zvanično predstavljen sa stilski doteranom karoserijom i novim donjim postrojem ...

Valkyrie, nije ni počeo a već dobio unapređenja

Aston Martin Valkyrie nije ni stigao do svojih 150 kupaca, a već je dobio ...

Formula 1 – Hamilton napušta Mercedes

Formula 1 – Hamilton napušta Mercedes, zvanično je saopšteno od strane tima, čime su ...

Mercedes predstavio novi GLA

Nakon šest godina i više od milion prodatih komada, došlo je vreme za drugu ...

I Loeb se oprostio od Dakara

Devetostruki svetski šampion u reliju Sebastian Loeb oprostio se od Dakara, dok je Peterhansel ...