fbpx

Kako je Alex Zanardi godinu dana kasnije?

Prošlo je već godinu dana od udesa Alessandra Alexa Zanardija, a vesti o njegovom zdravstvenom stanju i oporavku praktično nije bilo

Foto: BMW

Prošlo je tačno godinu dana od kada je Alekx Zanardi, bivši vozač IndyCara i Formule 1 i fabrički vozač GT automobila BMW-a doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je doživeo teške povrede opasne po život. Tokom trke na paraciklu, u oštroj krivini prešao je na drugu stranu kolovoza i doživeo direktan sudar sa kamionom. Od siline udarca, čuveni automobilista i višestruki osvajač paraolimpijskih medalja, doživeo je teške povrede glave i lica, opasne po život. Nakon tri operacije, po želji porodice, a pre svega supruge Daniele Zanardi, bilo je obustavljeno izdavanje zravstvenih biltena o Zanardiju.
Obzirom da je Zanardi BMW-ov ambasador, iz Minhena je stigla zvanična informacija, tačnije, intervju sa Danielom Zanardi, koji u celosti prenosimo.
BMW: Kako je Alex ovih dana?
Daniela Zanardi: Godinu dana nakon udesa Alexovo stanje je u osnovi stabilno. On se trenutno nalazi u specijalizovanoj klinici gde se sprovodi program rehabilitacije. Rehabilitacija podrazumeva multimodalne i farmakološke stimulacije, pod nadzorom lekara, fizioterapeuta, neurologa i terapeuta govora, koji pokušavaju da olakšaju njegov oporavak.
BMW: Prošlo je nogo vremena od poslednje informacije o Alexovom zdravlju. Da li postoji određen razlog zbog kojeg upravo sada dobijamo informacije?
Daniela Zanardi: Primili smo neverovatno veliku podršku i najbolje želje za Alexov oporavak, i želim da se ovom prilikom svima zahvalim na podršci. Nakon konsultacija sa doktorima, delu je da je sada trenutak da podelimo malu informaciju o Alexovom zdravstvenom stanju i procesu njegovog oporavka. Alex se bori kao što se uvek borio, a uz sve ljude dobre volje koji su nam pružili podršku, veliku zahvalnost dugujemo i medicinskom osoblju koje od prvog dana brine o njemu.
BMW: kako biste opisali Alexov razvoj od udesa?
Daniela Zanardi: Od prvog dana to je vrlo kompleksan proces koji je tražio nekoliko hirurških zahvata, i bio je obeležen i sa određenim brojem neuspeha. Alex je sada u stabilnom stanju, što znači da može i da bude podvrgnut programima treninga za njegovo telo i mozak. Može da komunicira sa nama gestikulacijom, ali još uvek ne može da govori. Nakon dugotrajne kome, njegove glasne žice moraju da povrate elastičnost, što je jedino moguće kroz trening i terapiju. On i dalje ima mnogo snage u rukama i šakama i intenzivno trenira na spravama za vežbanje.
BMW: Kakva su vaša očekivanja za budućnost?
Daniela Zanardi: Budućnost je svakako jedan velik izazov. To je i jedno jako dugo putovanje za koje ne možemo sagledati kada če se završiti. Ulažemo svu svoju energiju u Alexov oporavak. Zbog toga smo i uradili ovaj intervju kao jedinstvenu mogućnost da informišemo javnost, i odgovorimo na brojna i česta pitanja o Alexovom stanju i napretku oporavka. Pored toga, cenimo razumevanje svakoga ko, za sada, bude zadovoljan ovime što smo saopštili.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela je noć čuda

Svi oni koji vole Fiat noćas imaju svoju noć. Širom Srbije promoviše se novi ...

Novi Suzuki Swift od 9.900 evra

Osnovna, najjeftinija verzija Swifta u vrlo bogatoj opremi, između ostalog, ima klima-uređaj, servo u ...

Kia otkriva podatke o novom EV9

Kia otkriva podatke o novom EV9 nakon što je po uobičajenoj praksi imala kampanju ...

Dwayne Johnson i Jason Statham neće se pojavljivati u “Fast 9”

Po svemu sudeći, Luke Hobbs i Deckard Shaw neće se pojavljivati u novom nastavku ...

Honda je predstavila svoj potpuno novi HR-V e:HEV

Potpuno novi model Honda HR-V e:HEV pokreće Hondina najnaprednija tehnologija hibridnog pogona koja obezbeđuje ...

Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u Fisker

Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u proizvođača električnih vozila Fiskerčime bi došao ...