fbpx

Kako je Alex Zanardi godinu dana kasnije?

Prošlo je već godinu dana od udesa Alessandra Alexa Zanardija, a vesti o njegovom zdravstvenom stanju i oporavku praktično nije bilo

Foto: BMW

Prošlo je tačno godinu dana od kada je Alekx Zanardi, bivši vozač IndyCara i Formule 1 i fabrički vozač GT automobila BMW-a doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je doživeo teške povrede opasne po život. Tokom trke na paraciklu, u oštroj krivini prešao je na drugu stranu kolovoza i doživeo direktan sudar sa kamionom. Od siline udarca, čuveni automobilista i višestruki osvajač paraolimpijskih medalja, doživeo je teške povrede glave i lica, opasne po život. Nakon tri operacije, po želji porodice, a pre svega supruge Daniele Zanardi, bilo je obustavljeno izdavanje zravstvenih biltena o Zanardiju.
Obzirom da je Zanardi BMW-ov ambasador, iz Minhena je stigla zvanična informacija, tačnije, intervju sa Danielom Zanardi, koji u celosti prenosimo.
BMW: Kako je Alex ovih dana?
Daniela Zanardi: Godinu dana nakon udesa Alexovo stanje je u osnovi stabilno. On se trenutno nalazi u specijalizovanoj klinici gde se sprovodi program rehabilitacije. Rehabilitacija podrazumeva multimodalne i farmakološke stimulacije, pod nadzorom lekara, fizioterapeuta, neurologa i terapeuta govora, koji pokušavaju da olakšaju njegov oporavak.
BMW: Prošlo je nogo vremena od poslednje informacije o Alexovom zdravlju. Da li postoji određen razlog zbog kojeg upravo sada dobijamo informacije?
Daniela Zanardi: Primili smo neverovatno veliku podršku i najbolje želje za Alexov oporavak, i želim da se ovom prilikom svima zahvalim na podršci. Nakon konsultacija sa doktorima, delu je da je sada trenutak da podelimo malu informaciju o Alexovom zdravstvenom stanju i procesu njegovog oporavka. Alex se bori kao što se uvek borio, a uz sve ljude dobre volje koji su nam pružili podršku, veliku zahvalnost dugujemo i medicinskom osoblju koje od prvog dana brine o njemu.
BMW: kako biste opisali Alexov razvoj od udesa?
Daniela Zanardi: Od prvog dana to je vrlo kompleksan proces koji je tražio nekoliko hirurških zahvata, i bio je obeležen i sa određenim brojem neuspeha. Alex je sada u stabilnom stanju, što znači da može i da bude podvrgnut programima treninga za njegovo telo i mozak. Može da komunicira sa nama gestikulacijom, ali još uvek ne može da govori. Nakon dugotrajne kome, njegove glasne žice moraju da povrate elastičnost, što je jedino moguće kroz trening i terapiju. On i dalje ima mnogo snage u rukama i šakama i intenzivno trenira na spravama za vežbanje.
BMW: Kakva su vaša očekivanja za budućnost?
Daniela Zanardi: Budućnost je svakako jedan velik izazov. To je i jedno jako dugo putovanje za koje ne možemo sagledati kada če se završiti. Ulažemo svu svoju energiju u Alexov oporavak. Zbog toga smo i uradili ovaj intervju kao jedinstvenu mogućnost da informišemo javnost, i odgovorimo na brojna i česta pitanja o Alexovom stanju i napretku oporavka. Pored toga, cenimo razumevanje svakoga ko, za sada, bude zadovoljan ovime što smo saopštili.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi BMW Z4 premijerno u Srbiji

Među premijerama na 54. međunarodnom salonu automobila u Beogradu, premijerno je predstavljen popularni „roadster“, ...

Mercedes-AMG GT Coupe je četvorosed

Mercedes-AMG GT Coupe je četvorosed, a kao i za prvi model iz 2016. Lewis ...

Volkswagen ulaže 2 milijarde u novi pogon za Trinity

Volkswagen uz dve milijarde evra u Wolfsburgu priprema potpuno novi pogon za svoju novu ...

Formula 1 – Mercedes-AMG nije završio sa žalbama

Šampionat Formule 1 2021. završen je kontroverzom kao što je bio prožet kontroverzama tokom ...

Porsche predstavio najsnažniji Cayenne do sada

Cayenne Turbo S E-Hybrid je zvanično najsnažniji i najskuplji SUV u ponudi Porschea Porsche ...

Perez u Alfu, Vettel u Aston, Kimi u penziju?

Otkaz koji je Ferrari dao Vettelu dobrano je uzburkao vode angažmana u Formuli 1, ...