fbpx

Od septembra stiže unapređeni Mercedes-Benz Sprinter

Mercedes-Benz Sprinter stiže sa detaljno unapređenom pogonskom tehnologijom i inovativnim sistemom kliznih vrata za brzu isporuku ‘Speed Delivery Door’

Novi motor, novi menjač, novi sistem pogona na sva četiri točka: sa brojnim tehnološkim unapređenjem, Mercedes-Benz se osigurava da će Sprinter, njegov najprodavaniji veliki kombi, ponuditi veću udobnost u vožnji od septembra 2021. godine nadalje – i to na gotovo svim terenima. U srcu unapređenja je izuzetno moćan i efikasan 2.0-litarski dizel motor OM 564 poznat iz ponude Mercedes-Benz putničkih automobila. Četvorocilindarski agregat uskoro će biti dostupan za naručivanje u četiri kategorije snage. Sprinter će takođe preuzeti i automatski 9G-TRONIC menjač u svim svojim varijantama iz asortimana putničkih automobila brenda sa trokrakom zvezdom, dopunjujući šestostepeni manuelni menjač. Treća nova tehnička karakteristika, koja takođe startuje u septembru, je pogon na svim točkove sa Torque-on-demand sistemom u Sprinteru 4×4. On će zameniti sadašnji sistem. Pored toga, od septembra 2021. pa nadalje biće unapređenja u ergonomiji i bezbednosti – zahvaljujući vratima za brzu isporuku.
Dok je snažni četvorocilindarski OM 654 dizel motor do sada bio dostupan samo u Sprinter Furgon varijanti sa pogonom na zadnjim točkovma, od septembra Mercedes-Benz će nuditi ovaj tip motora kao jedini motor za sve verzije, uključujući i novu varijantu pogona na sva četiri točka.
Klasifikovan prema standardima za emisiju izduvnih gasova Euro VI-E i Euro 6d, OM 654 će se uskoro moći naručiti, u zavisnosti od izabrane varijante pogona i karoserije, sa četiri nivoa snage 84 kW/114 KS, 110 kW/150 KS, 125 kW/170 KS i 140 kW/190 KS.

Kao dodatni prenos iz trenutne ponude Mercedes-Benz putničkih vozila, Mercedes-Benz kombinuje najsavremeniji 2.0-litarski dizel motor u Sprinteru sa 9G-TRONIC automatskim menjačem. Moderni menjač zamenjuje prethodni 7G-TRONIC PLUS. Zajedno sa izraženim „overdrive“ karakteristikama, njegovih devet brzina održava niske brojene obrtaja motora u gotovo svim situacijama u vožnji, što takođe znači značajnu uštedu u potrošnji goriva i primetno smanjene vibracije i buku. Optimizovani hidraulični elementi takođe omogućavaju brze, jedva primetne promene stepena prenosa gotovo bez prekida vučne snage. “Drive Select” i ručice za menjanje brzina na volanu omogućavaju vozaču da ručno interveniše u trenutnom režimu. Još jedan plus: uprkos dva dodatne stepena prenosa, 9G-TRONIC automatskom menjaču potrebno je isto prostora za ugradnju kao i njegovom prethodniku 7G-TRONIC PLUS. Manuelni menjač sa 6 brzina ostaje nepromenjen

Kao i ranije, Sprinter se može naručiti sa pogonom na prednjim, zadnjim ili na svim točkovima, a od septembra sa potpuno novim AWD sistemom, takođe delimično izvedenim iz sadašnjem modularnog sistema Mercedes-Benz putničkih vozila.

Za razliku od sistema prethodnika koje je isporučivao 35% obrtnog momenta na prednju i 65% na zadnju osovinu u 4×4 režimu, ovaj sistem može potpuno različito da rasporedi obrtne momente između prednje i zadnje osovine u zavisnosti od situacije i bez inputa vozača (Torque-on-demand). Potpuno promenjiva raspodela obrtnog momenta obezbeđena je elektronski kontrolisanom spojnicom sa više lamela integrisanom u centralni diferencijal.

Mercedes-Benz Speed Delivery Door

Osim povećanja udobnosti u vožnji, Sprinter će od ovog meseca nadalje ponuditi još jedan plus u ergonomiji i bezbednosti zahvaljujući inovativnom sistemu kliznih vrata ‘Speed Delivery Door’ koji će biti dostupan u fabrici. Ovo su automatska, senzorski kontrolisana dvostruka okretna vrata sa suvozačeve strane, koja na zahtev zamenjuju bočna klizna vrata u prtljažni prostor.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nagrada za najbolji navijački slogan!

U želji da promoviše Svetsko prvenstvo u fudbalu i radost navijanja za nacionalnu reprezentaciju, ...

Električni „usisivač“ probno čisti i beogradske ulice

Prvi put u Srbiji predstavljena mašina za održavanje ulica i drugih javnih površina s ...

Predstavljen novi Mercedes Actros, kamere umesto ogledala

Mercedes Benz Trucks je pretpremijerno predstavio novu generaciju modela Actros, koja donosi bitna unapređenja ...

Počeo prijem porudžbina za Opel Vivaro-e

Opel je u Nemačkoj počeo da prima narudžbine za novi, električni Vivaro-e, sa cenama ...

VW grupa će testirati električne kamione bez baterija

Omogućiti električnim kamionima dovoljno struje za velike relacije predstavlja problem već neko vreme, pa ...

Auger zamenski delovi za komercijalna vozila dostupni i u Srbiji

SDT GROUP je od nedavno uspostavila saradnju i sa renomiranim nemačkim isporučiocem visokokvalitetnih rezervnih ...