fbpx

Osveženi Dacia Duster stigao u salone u Srbiji

Stilski i pogonski osveženi Dacia Duster stigao je u prodajne salone u Srbiji

Od kada je 2010. godine predstavljen po ceni gradskog automobila, Dacia Duster ne prestaje da potresa segment SUV-ova. Reč je o zaista revolucionarnom modelu! Sa ukupno više od 1,9 miliona prodatih primeraka, Duster od 2019. godine zauzima prvo mesto u prodaji privatnim kupcima na evropskom tržištu SUV-ova.
Obnovljeni model verno prati stope svojih prethodnika. Njegova ciljna grupa su kupci koji traže udoban i privlačan SUV, ali i oni koji žele robustan i okretan terenac sa pogonom na sva 4 točka.
Veran svom nasleđu, novi Duster je i dalje revolucionarni porodični SUV, savršen za svakodnevnu vožnju i pustolovine u divljini. Njegov svevremeni dizajn, posebno u pogledu svetala i prednje maske, čini ga još upečatljivijim, ali i ekološki efikasnijim.
U enterijeru je opremljen povišenom središnjom konzolom sa pomičnim naslonom za ruku, a dostupan je i sa dve varijante multimedijalnog sistema sa 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir kao i automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom EDC. Svestraniji nego ikada, novi Duster dolazi u verzijama sa pogonom na prednje ili sva 4 točka (u kombinaciji sa naprednim sistemom 4×4 Monitor).
Prednja i zadnja svetla (ECOLED) sa tehnologijom bez isključivanja karakterišu Dacijin svetlosni potpis. Duster je prvi Dacijin model koji će biti opremljen LED pokazivačima smera. Reč je o tehnologiji koju koriste i prednja kratka svetla (uz serijski dostupnu automatsku aktivaciju dugih svetala) i svetla registarskih tablica. Osim niske potrošnje električne energije, LED svetla poboljšavaju vidljivost za vozača i ostale učesnike u saobraćaju, danju i noću.
Timovi dizajnera i inženjera su udružili snage kako bi poboljšali aerodinamične karakteristike sa stilom. Dizajn novog zadnjeg spojlera i novih 16-inčnih i 17-inčnih aluminijumskih naplataka je testiran u vazdušnim tunelima. Pored toga su u novom modelu optimizovane emisije CO2 (novi ležajevi točkova i gume, LED svetla) i koeficijent vazdušnog otpora (SCx). Rezultat? Do 5,8 g niže emisije CO2 u verziji sa pogonom na sva 4 točka.
Novi Duster garantuje veću udobnost svim svojim putnicima. Još udobniji putnički prostor se može pohvaliti novim presvlakama, novim naslonima za glavu kao i povišenom središnjom konzolom sa širokim i pomičnim naslonom za ruku. Tu su i dve opcije multimedijalnog sistema sa novim 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir.
Novi Duster ima potpuno nove presvlake sedišta! Tkanina i oblik naslona za glavu su još ergonomičniji i jednostavniji za održavanje. Osim toga, uski dizajn naslona za glavu povećava vidljivost za putnike napred i pozadi.
Glavna novost u vozilu jeste povišena središnja konzola sa širokim i pomičnim naslonom za ruku (do 70 mm). Na njoj su smešteni 1,1-litarski pretinac koji se može zatvoriti i dve USB utičnice za putnike pozadi (u zavisnosti od verzije).Nezavisno od nivoa opreme, serijska oprema uključuje putni računar, sistem automatske aktivacije dugih svetala i ograničavač brzine sa osvetljenim komandama na upravljaču.
Automatski klima-uređaj sa digitalnim ekranom, tempomat sa osvetljenim komandama na upravljaču, grejana prednja sedišta i kartica „Slobodne ruke” su dostupni na određenim verzijama.
Pored audiosistema Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB i Bluetooth), dostupna su i dva nova, izuzetno praktična multimedijalna sistema: Media Display i Media Nav. Na komandnoj tabli se sada nalazi i novi 8-inčni ekran osetljiv na dodir.
Multimedijalni sistem Media Display uključuje šest zvučnika (dva bas zvučnika i dva visokotonska zvučnika napred), digitalni radio, Bluetooth®, dve USB utičnice i funkciju replikacije ekrana pametnog telefona povezanog kablom (funkcija je kompatibilna sa sistemima Apple CarPlay® i Android Auto®). Na upravljaču su smeštene posebne komande glasovnih naredbi koje omogućavaju vozaču da uz pomoć glasa upravlja asistentima Siri ili Google Assistant.
Multimedijalni sistem Media Nav ima ugrađen sistem navigacije i kompatibilan je sa sistemima Apple CarPlay® i Android Auto® sa kojima se može povezati bežično.
Verzija sa prednjim pogonom je serijski opremljena ekološkim gumama koje pomažu u smanjivanju emisije CO2, a otpor kotrljanja je niži za 10 %.
Gume koje se ugrađuju u verziju sa pogonom na sve točkove ispunjavaju zvanične zahteve guma sa oznakom 3PMSF. Reč je o gumama koje vrhunski prianjaju, što znači da vam više neće biti potrebne zimske gume.
Ponuda motora je potpuno obnovljena kako bi se osigurao užitak u vožnji  i smanjile emisije CO2. Novi Duster je sada dostupan sa 6-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom EDC u kombinaciji sa motorom TCe 150, dok je zapremina rezervoara za plin verzije ECO-G 100 povećan na 49,8 litara, što je povećanje od 50 %.
Verzija sa prednjim pogonom se može pohvaliti motorom TCe 150 kombinovanim sa 6-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom EDC. Osim što nudi udobnost i užitak automatskog menjača, ovaj menjač pomaže da se smanje vrednosti potrošnje goriva i emisija CO2 i na taj način ih približiti onima kod verzija sa  ručnim menjačem.
Novi Dacia Duster se odlikuje sveobuhvatnom ponudom motora prilagođenih svakodnevnoj upotrebi. Treba napomenuti da svi motori u ponudi ispunjavaju zahteve norme Euro 6D Full.
Dizel motor:
– dCi 115 (sa pogonom na prednje ili sve točkove) kombinovan sa 6-stepenim ručnim menjačem
Benzinski motori:
– TCe 90 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem
– TCe 130 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem
– TCe 150 (sa pogonom na sve točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem
– TCe 150 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim automatskim menjačem EDC- – Dvogorivni motor (benzinsko-plinski motor): ECO-G 100 (sa pogonom na prednje točkove) u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem.
Novi Duster je prodaji u Srbiji od septembra ove godine, a cenom startuje od 14.190 evra za Duster Esential sa 1.0 ECO-G 100 motorom, koji koristi benzin i TNG

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda u Ženevi: hibridna, električna i sportska

Honda će, na sajmu automobila u Ženevi od 8. do 18. marta, predstaviti niz ...

Kia Sportage 1.6 T-GDI – test

Kia Sportage 1.6 T-GDI na testu, peta je generacija modela koji je nastao teško ...

BMW Joy Week nedelja ekstremnih akcijskih cena korišćenih vozila

BMW Premium Selection je za kraj 2017. godine pripremio specijalnu ponudu za ograničen broj ...

Ford ima robota koji testira sedišta na oznojane zadnjice

Koliko god čudno zvučalo, Ford ima robota koji testira otpornost automobilskih sedišta na oznojane ...

Alain Prost promovisan u neizvršnog direktora Renault GP

Četvorostruki šampion sveta Formule 1, Alain Prost, promovisan je u neizvršnog predsednika fime koja ...

Sebastien Ogier napušta WRC

Šestostruki šampon sveta u reliju, potvrdio je ono što je najavio, da mu je ...