Site icon

Mercedes-Benz dobio odobrenje za Level 3 autonomnu vožnju

Mercedes-Benz je dobio odobrenje od regulatornih tela Nemačke za Drive Pilot sistem autonomne vožnje Nivoa 3 koji će biti opcija u modelima S-Klase i EQS

Mercedes-Benz je dobio odobrenje od regulatornih tela nemačke za korišćenje sistema autonomne vožnje u modelu EQS. Drive Pilot sistem je odobren do Nivoa 3 autonomne vožnje i moći će se koristiti do brzine od 60 km/h na putnoj mreži Nemačke. Ovim odobrenjem koje dozvoljava da vozač radi nešto drugo dok vozilo autonomno učestvuje u saobraćaju Mercedes-Benz je izvojevao malu ali značajnu pobedu u odnosu na Teslu, koja i dalje ima odobrenje autonomne vožnje Nivoa 2.
Iako je za sada odobren za relativno malu brzinu, Drive Pilot paket vozaču dozvoljava da ne drži ruke na upravljaču, opusti se i posveti nečem drugom u toku vožnje, kao što je gledanje filma, ili komuniciranje.
Mercedesov sistem tek očekuju naredna odobrenja koja su isključivo na nacionalnom principu, a u Štutgartu veruju da će odmah po dobijanju odobrenja na tržištima kao što su SAD i Kina, S Klasa i EQS, koji će među opcijama imati Drive Pilot, biti više nego zainteresovana. Za sada Mercedes-Benz nije saopštio koliko će koštati ova opcija, ali svakako najveća prepreka bilo je odobrenje za korišćenje od strane Nemačke. U fabrčkom saopštenju stoji da se Drive Pilot može koristiti na putnoj mreži od 13.000 kilometara autoputeva i puteva u Nemačkoj, mada teško je zamisliti da će neko voziti autobahnom pri samo 60 km/h.
U trci ko će pre dobiti odobrenje za sistem autonomne vožnje, Tesla se našao u problemima sa evropskim zakonodavstvom, kada je u Nemačkoj sud doneo rešenje da kompanija pogrešno upućuje svoje kupce u mogućnosti sistema. Iako je Elon Musk još 2016. uveliko najavljivao potpuno operativan Level 3 sistem autonomne vožnje, ispostavilo se drugačije.
Za razliku od sistema koji koristi Tesla, a koji je baziran isključivo na kamerama, Mercedes-Benz svoj sistem, koji se uključuje prekidačem na upravljaču, bazira na kombinaciji kamera i LiDAR-a.

Next: Škodina istorija je puna zanimljivih ljudi i događaja