Site icon

Formula 1 – tim Haas je raskinuo ugovor sa Uralkalijem

Tim Formule 1 Haas saopštio je da je raskinuo ugovor sa glavnim sponzorom kao i vozačem Nikitom Mazepinom

Nikita Mazepin više neće voziti za Haas tim Formule 1, stoji u zvaničnom saopštenju američke ekipe. Budućnost Ruskog vozača Mazepina došla je od znak pitanja još nakon što su sa bolida Haas tokom prvih testova u Španiji skinuta obeležja glavnog sponzora Ruske kompanije Uralkali, koja je u vlasnišvtu Dmitryja Mazepina. Skidanje obeležja sa svih timskih površna direktno je izazvano invazijom Rusije na Ukrajinu i nemilim događajima na istoku Evrope.
Šef tima Haas Guenther Steiner još u Barseloni je izjavo da je nastavak saradnje sa Mazepinom i Uralkalijem nešto o čemu treba dobro razmisliti, dok je mladi Ruski vozač izjavljivao da na politička događanja ne može mati uticaja, pa će se posvetiti onome na šta ima uticaj, a to je vožnja u Formuli 1.
Ruski i Beloruski sportisti imaju zabrane takmičenja širom sveta, mada je Mazepin imao mogućnost da nastupa u Formuli 1 pod neutralnom zastavom. Međutim, tim Haas je odlučio da i pored toga raskine dalju saradnju. Guenther Steiner je rekao da i bez značajnih sredstava koja je Haas imao od strane generalnog sponzora, kompanije Uralkali, ima dovoljnu finansijsku stabilnost i da opstanak tima i učešće u sezoni Formule 1 2022. nisu ugroženi. Pored ove vesti, potvrđeno je i da je Formula 1 raskinula ugovor sa organizatorom Velike nagrade Rusije koja je trebala da se održi u septembru, zbog Ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Next: Akrapovič rol bar za BMW R 1250 GS u Plattner Motorsu