fbpx

Toyota GR Corolla, vatreni hatchback juri VW Golf R i Hondu Cvic Type R, a ima i čime to da radi – 1.6 turbo je pojačan na 300 KS

Toyota GR Corolla je upravo predstavljena i ne treba mnogo mašte da bi se shvatilo kome će stati “na crtu”. Iako “hot hatch” svakako nije masovno tržište, u njega se ulazi radi prestiža i statusa, pa će Toyota GR Corolla konkurisati kompaktnim monstrumima kao što su Volkswagen Golf R i Honda Civic Type R.
Nakon GR Yarisa i GR Supre, Corolla je prošla kroz Toyotin trkački Gazoo Racing tretman. Pogon je 1.6 litarski turbo trocilindraš koji se već nalazi u GR Yarisu, ali je dodatno pojačan, pa je mali i lagan agregat stigao do čitavih 300 KS. Najvažnije novine koje su ovom motoru donele dodatne “konje” su novi trostruki izduvni sistem, koji smanjuju efekte vakuma u izduvnom sistemu i olakšava izlazak sagorelih gasova. Novi klipovi sa dodatnim uljnim hlađenjem, veći izduvni ventili i modifikovana usisna grana.
Pogon je na svim točkovima preko šestostepenog manuelnog menjača sa IMT funkcijom (automatskim međugasom), kao i kod GR Yarisa, a prednji i zadnji diferencijal imaju zatvarače. Standarna oprema su liveni točkovi od 18”, koji dolaze sa Mihelin Pilot Sport 4 pneumaticima, a kočioni sistem je na prednjim diskovima dobio četvoroklipne aluminijumske čeljusti. Iako se za sada ne spominju performanse Toyota GR Corrola do 100 km/h ubrzava za oko pet sekundi.
Karoserija dobrim delom podseća na standardnu Corollu, ali Toyota tvrdi da se radi o karoseriji koja je specijalno konstruisana za GR Corollu, znatno veće torzione krutosti i otpornosti na uvijanje. Masa vozila je 1.474 kilograma, a za GR Corllu “ Circuit Edition” predviđen je krov od karbonskih kompozita, i aluminijumski poklopac motora i prednja vrata.
Uvodnici vazduha na prednjem odbojniku i poklopcu motora u WRC stilu se praktično podrazumevaju, kao i sportska sedišta presvučena kožom i naglašenim štepovima. Kuriozitet je potpis predsednika Toyote Akija Toyode na kugli ručice menjača, ali rezervisan samo za Circuit Edition.
Jedina loša vest u celoj priči oko Toyote GR Corolla je činjenica da se neće prodavati u Evropi, tako se ne pominje čak ni okvirna cena ovog ekskluzivnog modela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Cadillac predstavio novi CT5 luksuzni sedan

Cadillac se poslednjih par godina fokusirao na SUV segmente, a tek predstavljeni CT5 sedan ...

Ford Mustang Mach-E se obrukao na testu severnog jelena

Ford Mustang Mach-E se propisno obrukao na testu severnog jelena koji ne može da ...

Novo poglavlje za Apollo

Apollo IE je automobil fokusiran na trkačku stazu, a biće proizveden u samo 10 ...

Novi Renault Megane R.S. spreman za isporuke

Uz proslavu 40 godina u Formuli 1 Renault svoje trkačke gene nudi i kupcima. ...

Upomoć, neko mi je odvezao automobil!!!

Žena iz Ontarija u Kanadi, slučajno je „upgrade”-ovala svoj iznajmljeni Nissan za Infiniti, na ...

Subaru XV – šarmer sa ponekom manom

Subaru XV se prošle godine pojavio u svojoj drugoj generaciji, slične spoljašnjosti ali potpuno ...