fbpx

MotoGP – pobeda za Baganaiju na Ducatiju

MotoGP pobeda na jednoj od najbržih staza u kalendaru šamponata sveta pripao je Francescu Bagnaiji na fabričkom Ducatiju

Foto: VR46 MotoGP team Facebook

Start MotoGP trke u Mugellu pripao je vozačima koji su činili prvi startni red, a trku je poveo Luca Marini, Marco Bezzeci, ali njegov timski kolega nije se mirio sa drugom pozicijom i poveo je već na početku drugog kruga. Osvajač pol pozicije Fabio Di Giannantonio je odlično startovao, ali je branilac titule pokazao da ume da prevaziđe nedostatke Yamahe, i obišao Di Giannantonia. Već u četvrtom krugu, Quartararo uspeva da obiđe i Lucu Marinija i dođe na drugu poziciju. I Fabrički vozač Ducatija Francesco Bagnaia nema nameru da prepusti najbolje pozicije satelitskim vozačima iste marke i na 19 krugova pre kraja već je na četvrtoj poziciji, u trenutku kada sa staze izleće Pol Espargaro. Samo pola kuga kasnije, Bagnaia je na drugoj poziciji.

Foto: Ducati

Na 16 krugova pre kraja, Joan Mir i Alex Rins svoj nastup na Mugellu završavaju u šljunku, dok na čelu Marco Bezzecchi ne prepušta svoju vodeću poziciju Bagnaiji, mada ipak potpisuje kapitulaciju 15 krugova pre kraja, dok je Quartararo na trećem mestu pod pritiskom Marinija. Ipak 13 krugova pre kraja MotoGP trke u Mugellu, Quartararo uspeva da u krivinama dođe do drugog mesta, ali Marini i Bezzecchi na brzim Ducatijima ne odustaju od borbe. Među prvih sedam vozača, čak pet je na Ducatiju, u borbu se uključio i Aleix Espargaro na Apriliji koj stiže do četvrte pozicije. Iako su ga mnogi videli kao favorita za pobednički podijum, Enea Bastianini na Gresini Ducatiju 10 krugova pre kraja u šljunku završava trku na Mugellu.

Foto: Yamaha

Za to vreme, Bagnaija ima nešto više od sekunde prednosti ispred Quartarara, koji sa tvrdim zadnjim pneumatikom pokušava da ga pristigne, za nijansu boljim vremenima. U krivinama je Francuz brži, ali na dugom pravcu na kojem je Jorge Martin na Ducatju postavio rekurdnu brzinu od 362 km/h, Bagnaija nadoknađuje sve što Quartararo postigne. U međuvremenu, Espargaro na upornost i brzinu dolazi do trećeg mesta.
Na kraju trke koja je pre svega u prvom delu bila zanimljiva, Bagnaia odnosi pobedu. Italijanski vozač, u Italiji, na motociklu italijanske marke – het trik u neku ruku. Quartararo, iako je pobeđivao u Mugellu, morao se zadovoljiti drugom pozicijom. Najniži stepenik podijuma potpuno zasluženo pripada Espargaru i Apriliji, od koje očigledno tek stižu dobri rezultati u busućnosti. Marc Marquez se ovom trkom na neko vreme oprostio od MotoGP šampionata, obzirom da već sutra leti u Ameriku, na poprilično rizičnu operaciju, koja će ga ili vratiti u nekadašnju formu, ili zauvek okončati njegovi karijeru vozača trkačkog motocikla.
U generalnom plasmanu vodi Quartararo sa 122 poena, a na drugom mestu je Aleix Espargaro sa 114 poena. Sledeća trka vozi se 5. juna na sazi Katalunja pored Barselone.

1 63 F. BAGNAIA
2 20 F. QUARTARARO
3 41 A. ESPARGARO
4 72 M. BEZZECCHI
5 5 J. ZARCO
6 10 L. MARINI
7 33 B. BINDER
8 30 T. NAKAGAMI
9 88 M. OLIVEIRA
10 93 M. MARQUEZ
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi BMW S 1000 RR stiže u Milano

Naslednik uspešnog supersportiste S 1000 RR biće spreman za premijeru na EICMA u Milanu ...

Rossi još dve godine na Yamahi YZR-M1

Yamaha i Valentino Rossi produžili su saradnju na još dve godine Yamaha je saopštila ...

MotoGP – Bagnaia i Ducati produžili ugovor

MotoGP – Bagnaia i Ducati produžili ugovor na još dve godine, pa će Italijan ...

Yamaha sve iznenadila osveženim YZF-R1 za 2020.

Na opšte iznenađenje, tokom Superbike trke u Laguna Seci, Yamaha je predstavila unapređene YZF-R1 ...

Marquez 10 od 10 na Sachsenringu

Marquez nastavio svoj savršen niz na Sachsenringu – 10 pobeda u isto toliko nastupa ...

Ducati razvija trkački motocikl za MotoE šampionat

Svetski šampionat u motociklizmu postaje sve više Ducatijev šampionat – od 2023. u MotoE ...