fbpx

MotoGP – pobeda za Baganaiju na Ducatiju

MotoGP pobeda na jednoj od najbržih staza u kalendaru šamponata sveta pripao je Francescu Bagnaiji na fabričkom Ducatiju

Foto: VR46 MotoGP team Facebook

Start MotoGP trke u Mugellu pripao je vozačima koji su činili prvi startni red, a trku je poveo Luca Marini, Marco Bezzeci, ali njegov timski kolega nije se mirio sa drugom pozicijom i poveo je već na početku drugog kruga. Osvajač pol pozicije Fabio Di Giannantonio je odlično startovao, ali je branilac titule pokazao da ume da prevaziđe nedostatke Yamahe, i obišao Di Giannantonia. Već u četvrtom krugu, Quartararo uspeva da obiđe i Lucu Marinija i dođe na drugu poziciju. I Fabrički vozač Ducatija Francesco Bagnaia nema nameru da prepusti najbolje pozicije satelitskim vozačima iste marke i na 19 krugova pre kraja već je na četvrtoj poziciji, u trenutku kada sa staze izleće Pol Espargaro. Samo pola kuga kasnije, Bagnaia je na drugoj poziciji.

Foto: Ducati

Na 16 krugova pre kraja, Joan Mir i Alex Rins svoj nastup na Mugellu završavaju u šljunku, dok na čelu Marco Bezzecchi ne prepušta svoju vodeću poziciju Bagnaiji, mada ipak potpisuje kapitulaciju 15 krugova pre kraja, dok je Quartararo na trećem mestu pod pritiskom Marinija. Ipak 13 krugova pre kraja MotoGP trke u Mugellu, Quartararo uspeva da u krivinama dođe do drugog mesta, ali Marini i Bezzecchi na brzim Ducatijima ne odustaju od borbe. Među prvih sedam vozača, čak pet je na Ducatiju, u borbu se uključio i Aleix Espargaro na Apriliji koj stiže do četvrte pozicije. Iako su ga mnogi videli kao favorita za pobednički podijum, Enea Bastianini na Gresini Ducatiju 10 krugova pre kraja u šljunku završava trku na Mugellu.

Foto: Yamaha

Za to vreme, Bagnaija ima nešto više od sekunde prednosti ispred Quartarara, koji sa tvrdim zadnjim pneumatikom pokušava da ga pristigne, za nijansu boljim vremenima. U krivinama je Francuz brži, ali na dugom pravcu na kojem je Jorge Martin na Ducatju postavio rekurdnu brzinu od 362 km/h, Bagnaija nadoknađuje sve što Quartararo postigne. U međuvremenu, Espargaro na upornost i brzinu dolazi do trećeg mesta.
Na kraju trke koja je pre svega u prvom delu bila zanimljiva, Bagnaia odnosi pobedu. Italijanski vozač, u Italiji, na motociklu italijanske marke – het trik u neku ruku. Quartararo, iako je pobeđivao u Mugellu, morao se zadovoljiti drugom pozicijom. Najniži stepenik podijuma potpuno zasluženo pripada Espargaru i Apriliji, od koje očigledno tek stižu dobri rezultati u busućnosti. Marc Marquez se ovom trkom na neko vreme oprostio od MotoGP šampionata, obzirom da već sutra leti u Ameriku, na poprilično rizičnu operaciju, koja će ga ili vratiti u nekadašnju formu, ili zauvek okončati njegovi karijeru vozača trkačkog motocikla.
U generalnom plasmanu vodi Quartararo sa 122 poena, a na drugom mestu je Aleix Espargaro sa 114 poena. Sledeća trka vozi se 5. juna na sazi Katalunja pored Barselone.

1 63 F. BAGNAIA
2 20 F. QUARTARARO
3 41 A. ESPARGARO
4 72 M. BEZZECCHI
5 5 J. ZARCO
6 10 L. MARINI
7 33 B. BINDER
8 30 T. NAKAGAMI
9 88 M. OLIVEIRA
10 93 M. MARQUEZ
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kaciga čuva glavu, lice, ali često i život motociklista

Uz kompletnu zaštitnu opremu, vožnja motocikla je bezbednija, udobnija i zabavnija, a u novom ...

Pedrosina renesansa u Herezu

Kako su završile kvalifikacije za Veliku nagradu Španije, tako se završila i trka – ...

Honda Gold Wing ima novu moć?

Već više od 30 godina, Gold Wing predstavlja Hondin flagship model, i ako je ...

MV Agusta i Alpine u zajedničkom projektu

MV Agusta i Alpine su se udružili u zajednički projekat i stvorili Superveloce Alpine, ...

Vinalesu i Yamahi pol pozicija u Misanu

U igri nadmudrivanja u kvalifikacijama za VN San Marina, najbrži Vinales, a senzacionalan Pol ...

Jorge Lorenzo pokrenuo svoj YouTube kanal “99 Sekundi”

Raznorazni stručnjaci i „stručnjaci“ imaju svoje YouTube kanale, a najnoviji iz MotoGP sveta “99 ...