fbpx

Tesla fabrike trenutno gube milijarde

Tesla fabrike u Berlinu i Teksasu trenutno gube miljarde i liče na peći u kojima gori novac, kaže Elon Musk

Tesla fabrike trenutno liče na peći u kojima gori novac i troše milijade u naporima da povećaju proizvodnju. Prvi čovek tesle Elon Musk kaže da fabrika u Teksasu i potpuno novi pogon pored Berlina trenutno liče na džinovske furune na novac. „Zvuči kao velika buka, buka novca koji gori“, slikovit je Musk kao i uvek. Problem je nedostatak baterija i problemi sa lukama u Kini.
Musk kaže da se Tesla mučila da poveća proizvodnju Modela Y u Ostinu u Teksasu, zbog toga što ovaj model koristi novu strukturalno integrisanu bateriju sa 4680 ćelija. Međutim, obzirom da nema dovoljno ovih baterija, Musk je upravnom odboru predložio da Model Y proizvode i kupcima ponude sa starijim baterijama sa 2170 ćelija, međutim, alati za ove baterije zaglavljeni su u Kini.

Foto: Tesla

Musk kaže da će trenutni problemi brzo biti otklonjeni, ali da troše energiju, resurse i novac, a i da će dostizanje željenog volumena proizvodnje potrajati duže od gradnje celog pogona u Ostinu.
Tesla pogon u Berlinu je u nešto boljem položaju i on je predviđen i opremljen za ugradnju baterija sa 2170 ćelija. Poslednjih nekoliko godina kompanija se koncentrisala na gradnju novih pogona po svetu, kako bi Tesla automobili bili jeftiniji u transportu i dostupniji na najvećim tržištima. Ujedno, više pogona omogućava i veći volumen proizvodnje Tesla automobila.

Foto: Tesla

„Zatvaranje pogona u Šangaju zbog Covid-19 pandemije bilo je veoma komplikovano ne samo zbog prekida proizvodnje vozila u Kini nego i u Americ, obzirom da se u Kaliforniji ugrađuju određeni delovi koji se proizvode u Kini. Protekle dve godine bile su apsolutna noćna mora u lancu snabdevanja, sa prekidima koji su bili jedan za drugim“, kaže najbogatiji čovek na planeti, Elon Musk, i dodaje da sa problemima još nije završeno. Najveća briga kompanije Tesla je kako da pogoni rade kako bi radnicima mogli isplatiti plate, a da pri tom ne bankrotira – kaže Musk. Početkom ove nedelje Musk je najavio da će na tri meseca smanjiti plate zaposlenima za 10%, i zagovara teoriju da je recesija uveliko u toku, a ne da se samo sprema. Shodno svim problemima, Musk kaže i da je očekivao početak proizvodnje modela Cybertruck, eletkričnog pick up-a, ali je odložena za sredinu 2023. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Otkriven i Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Aston Martin i Red Bull su otkrili i prve skice Aston Martin Valkyrie AMR ...

U Teksasu kao na rodeu u Formuli 1

Vozači Formule 1 se na stazi u Teksasu osećaju kao na rodeu, i to ...

1000. trka Formule 1 nije donela trku

Ako se neko nadao da će na 1000. trci Formule 1 gledati trkanje na ...

BMW razmatra otvaranje još jedne fabrike u SAD

BMW razmatra drugu fabriku u SAD, kaže CEO kompanije, Harald Krüger BMW razmatra otvaranje ...

Gase se modeli zbog WLTP

Od septembra merenja količine izduvnih gasova obavljaće se po WLTP ( Worldwide Harmonized Light ...

Hammond slupao Rimac Concept One

Richard Hammond, jedan od popularne trojke voditelja emisije Grand Tour imao je udes u ...