fbpx

Tesla fabrike trenutno gube milijarde

Tesla fabrike u Berlinu i Teksasu trenutno gube miljarde i liče na peći u kojima gori novac, kaže Elon Musk

Tesla fabrike trenutno liče na peći u kojima gori novac i troše milijade u naporima da povećaju proizvodnju. Prvi čovek tesle Elon Musk kaže da fabrika u Teksasu i potpuno novi pogon pored Berlina trenutno liče na džinovske furune na novac. „Zvuči kao velika buka, buka novca koji gori“, slikovit je Musk kao i uvek. Problem je nedostatak baterija i problemi sa lukama u Kini.
Musk kaže da se Tesla mučila da poveća proizvodnju Modela Y u Ostinu u Teksasu, zbog toga što ovaj model koristi novu strukturalno integrisanu bateriju sa 4680 ćelija. Međutim, obzirom da nema dovoljno ovih baterija, Musk je upravnom odboru predložio da Model Y proizvode i kupcima ponude sa starijim baterijama sa 2170 ćelija, međutim, alati za ove baterije zaglavljeni su u Kini.

Foto: Tesla

Musk kaže da će trenutni problemi brzo biti otklonjeni, ali da troše energiju, resurse i novac, a i da će dostizanje željenog volumena proizvodnje potrajati duže od gradnje celog pogona u Ostinu.
Tesla pogon u Berlinu je u nešto boljem položaju i on je predviđen i opremljen za ugradnju baterija sa 2170 ćelija. Poslednjih nekoliko godina kompanija se koncentrisala na gradnju novih pogona po svetu, kako bi Tesla automobili bili jeftiniji u transportu i dostupniji na najvećim tržištima. Ujedno, više pogona omogućava i veći volumen proizvodnje Tesla automobila.

Foto: Tesla

„Zatvaranje pogona u Šangaju zbog Covid-19 pandemije bilo je veoma komplikovano ne samo zbog prekida proizvodnje vozila u Kini nego i u Americ, obzirom da se u Kaliforniji ugrađuju određeni delovi koji se proizvode u Kini. Protekle dve godine bile su apsolutna noćna mora u lancu snabdevanja, sa prekidima koji su bili jedan za drugim“, kaže najbogatiji čovek na planeti, Elon Musk, i dodaje da sa problemima još nije završeno. Najveća briga kompanije Tesla je kako da pogoni rade kako bi radnicima mogli isplatiti plate, a da pri tom ne bankrotira – kaže Musk. Početkom ove nedelje Musk je najavio da će na tri meseca smanjiti plate zaposlenima za 10%, i zagovara teoriju da je recesija uveliko u toku, a ne da se samo sprema. Shodno svim problemima, Musk kaže i da je očekivao početak proizvodnje modela Cybertruck, eletkričnog pick up-a, ali je odložena za sredinu 2023. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nema planova za novi Lexus IS F

Šanse za novim rivalom Mercedes-AMG-a C63 i BMW-a M3 iz Japana su vrlo male, ...

Otkriveno kako je Maybach stigao u Severnu Koreju

Otkriveno je kako je skupoceni blindirani Maybach S600 stigao u Severnu Koreju uprkos sankcijama ...

Ko su i koliko najbolje plaćeni vozači Formule 1

Da vozači Formule 1 odlično zarađuju nije tajna, ali ko su najplaćeniji i koliko ...

Predstavljena Opel Astra Sports Tourer

Stellantis je predstavio nešto što bi se moglo nazvati klasikom modelne ponude Opel Astru ...

Dan pre kraja na Dakar Reliju sve otvoreno

Nakon današnje 11. etape Dakar Relija i sa samo jednom preostalo deonicom, još uvek ...

Ralf Schumacher brani Micka Schumachera

Bivši vozač Formule 1 i stric Micka Schumacher stao je u odbranu talenta sina ...