Site icon

MotoGP – Dovizioso se povlači na kraju sezone

MotoGP startni poredak će u 2023. će biti bez Doviziosa koji je objavio da se definitivno povlači iz šampionata sveta u motociklizmu

Foto: SRT Yamaha MotoGP Racing

MotoGP će sledeće sezone ostati bez vozača koji je došao do tri titule vicešampiona sveta, ali se nikada nije popeo i na sam tron. Andrea Dovizioso je objavio da se definitivno, barem kao vozač, povlači iz MotoGP šampionata.
Povratak na Yamahu nakon osam godina na potpuno drugačijem Ducatiju nije prošao kako se nadao iako je na raspolaganju imao M1 najviše fabričke specifikacije. Sa 36 godina Dovi nije uspeo da se adaptira na Yamahu, a rezultati daleko ispod renomea njegovog imena govore sami za sebe. Odvešće preostalih devet MotoGP trka i kao vozač zauvek se oprostiti od startnog grida najjače klase.
„Sigurno se sledeće godine neću takmičiti, nemam razloga da to radim. Oduvek govorim da ako nisam konkurentan, ne želim ni da budem u MotoGP-u zato što ne možete uživati u takmičenju ako se mučite pogotovo nakon 20 godina u šampionatu Sveta. Za sledeću godinu nisam ni pokušao da tražim mesto, potpuno sam opušten i već sam „testirao“ kako to izgleda biti kod kuće. Dobro sam, ali nisam želeo da se sezona završi na način na koji će se završiti“, kaže Dovizioso.

Foto: SRT Yamaha MotoGP Racing

Dovi je analizrao ono što mu se događa ove sezone: „Svaka trka je teška trka zato što uvek počinjem na začelju poretka, i sve postaje još teže. Biti nekonkurentan je potpuno drugačije od situacije na koju sam navikao u mojoj karijeri i to je teško. A to je realnost trening za treningom, trku za trkom. MotoGP se promenio, motocikli su se promenili, konkurenti su se promenili, način na koji morate da vozite drugačiji je. Ima mnogo većih i manjih razloga, a kada se sve sastavi, događa se to što se meni događa“.
Postoje i tehnički razlozi Dovijevog neuspeha: „Yamaha je prilično neobična, imate odličan osećaj, pokretljiva je i odlično koči, ali postoje delovi u kojima nije tako dobra. Ako M1 ne vozite ka Fabio Quartararo ne možete biti konkurentni. Ako Fabio pobeđuje to znači da postoji način i mogućnost da se bude brz. Na primer Franco Morbidelli i ja vozimo potpuno drugačije – Franco više naginje motor i ne koči snažno. Ja radim suprotno, ali rezltati su slični“.
Poređenje sa Hondom je neminovno i Dovozioso kaže:“ Svi japanski motocikli se muče, pa i Yamaha iako je prošle godine osvojila titulu. Samo jedan vozač može biti brz, a drugi vozač je daleko iza. To znači da je osnova motocikla specifična. Kao što je Honda poslednjih osam godin, mislim da je Yamaha sada“.

Next: Formula 1 – sapunica sa Piastirijem se nastavlja