fbpx

Bugatti Mistral Roadster za oproštaj od W16

Bugatti Mistral Roadster je predstavljen na Pebble Beachu, i oproštaj je od legendarnog quad-turbo W16 motora

Bugatti Mistral Roadster jeste novi model, jeste roadster, jeste jezivo jak i skup, ali je i model koji obeležava oproštaj. Uz Bugatti Mistral Roadster koji je predstavljen na Pebble Beachu francuska marka se oprašta od 8.0 quad-turbo W16 motora koji je godinama bio jedan od zaštitnih znakova Bugattija.
Pod novim rukovodstvom i uz Matu Rimca, novog CEO-a kompanije Bugatti Rimac nastao je Bugatti Mistral Roadster. Iako je ime vetra Mistral već korišćeno za model marke Maserati, al i Nissan, nekako ide uz činjenici da je novi Bugatti, poslednji bez elektrifikovanog pogona, roadseter. Šta više, obzirom na pogon koji stiže do 1.577 KS, jasno je i da je sposoban da napravo dosta “vetra u kosi”, glavne osobine kabrioleta.
Bugatti Mistral Roadster, razumljivo, nije iz osnove novi model. Kao platformu koristi model Bugatti Chiron, a elementima dizajna pomalo ide u prošlost, ’60-e godine prošlog veka, pa čak i u ’30-e godine i elemente modela Bugatti 57 Grand Raid. Moćni roadster čak deluje kao kombinacija onoga što je Bugatti već upotrebio za Divo i LaVoature Noire, pa čak i Bolide, ali što mi ni najmanje ne umanjuje impozantnost.
U enterijeru ima suptilnih i elegantnih evociranja prošlosti i opraštanja sa sadašnjošću. Ručica menjača je izrađena od bloka alumnijuma, a na sebi ima legendarnog “Razigranog slona”, kojega je nekada davno naslikao i potpisao Rembrandt. Prvi pot je za oplatu vrata iskorišćena “štkana” koža. Ipak, činjenica da nema krov znači da će srećnici koji sednu u Bugatti Mistral Roadster uživati u zvuku velikog W16.
Pored svih stilizacija i umetnosti na karoseriji i u enterijeru Bugatti Mistral Roadstera nalazi se pogon. Motor je 8.0 litarski quad-turbo W16 sa 1.577 KS. Ovo je poslednja evolucija ovog benzinca kakva pokreće i Chron Super Sport 300+ a, uz koju pomenuti model zvanično stiže do 490.484 km/h. Roadster zbog svoje aerodinamike može malo manje, ali cilj marke je jasan – kupcima ponuditi najbrži roadster na planeti, kao što je to 2013. godine sa 408 km/h bio Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse.
Iako nije saopštena masimalna brzina, moguće je da će biti brži od Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse, obzirom da ima “tričavih” 400 KS više, mada su iz Molshema odavno poručili da ih rekordi više (ili za sada) ne zanimaju.
A ako vas zanima da li je Bugatti Mistral Roadster serijski model odgovor je – da. Bće proizvedeno 99 komada, i svaki će koštati pet miliona evra, iz početak isporuka od 2024. godine, kada će do svojih kupaca početi da stizu i Bugatti Bolide namenjen samo za pistu. Zapravo, koštaće i mnogo više od pomenutig 5 miliona evra. Svih 99 komada je prodato, a poznato je i da trgovina ovakvim kolekcionarskim primercima cveta, a svaka dalja prodaja dodaje poneki milion na cenu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ecclestone – Formula 1 treba dilera polovnjaka

Bivši vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone izgubio je svoju počasnu poziciju i kritikuje sada ...

Hennessey proslavlja 10,000. automobil sa Heritage Edition Mustangom

U čast proslave 10,000. automobila, poznati tjuner iz Teksasa, Hennessey, je izbacio specijalnu verziju ...

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen sa SUS i elektro pogonom a može imati ...

Izgoreo brod sa 1.100 Porschea i Volkswagena

Felicity Ace se zove brod pun automobila koji trenutno pluta Atlantikom, nakon što je ...

Hoće li Tesla Cybertuck uopšte moći u proizvodnju

Nije ni počela proizvodnja Tesla Cybertrucka, a već su počela pitanja da li će ...

Volkswagen Arteon osvežen i dobio Shooting Brake verziju

Volkswagen je predstavio osveženi Arteon koji je dobio i novu Shooting Brake verziju, plug-in ...