fbpx

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen sa SUS i elektro pogonom a može imati i do 600 KS, ali električnih

BMW Serije 5 Touring

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen sa SUS i elektro pogonom a može imati i do 600 KS, ali električnih. Nakon što je Serija 5 u limuzinskom karoserijskom obliku doživela premijeru 2023. došao je red i na karavan koji još uveok opstaje u modelnoj ponudi iz Minhena. A novai BMW Serije 5 Toauring je velik, ozbiljno velik. Nakon limuzine, i karavan je praktično dostigao dužinu prethodne generacije Serije 7. Tačnije, BMW Serije 5 Touring sada je dug čak 5.060 m, a porastao je i u širinu i u visinu.

BMW Serije 5 Touring

Oni koji kupuju karavan zbog velikog prtljažnika, biće zadovoljni osznovnom zapreminom do visine prozora koja je 570 litara, a koja preklapanjem naslona zadnje klupe raste na 1.700 litara. Poređenja radi, po ovoj osnovi nešto je bolji od Audija A6 Avant, ali nešto lošiji od Mercedesa E-Klase Estate. Zanimljivo je da se zapremina prtljažnika ne smanjuje čak i kada se za pogon odabere plug-in hibridna verzija ili električna.

BMW Serije 5 Touring

Po pitanju pogona, BMW Serije 5 Tourin je zanimljiv i ima praktično sve – benzinski, dizel, PHEV i električni. Zanimljivo je da 2.0 benzinska verzija ne postoji, nego 530e, koji u kombinaciji 2.0 benzinca i elektromotora stiže do 300 KS, a na struju se može voziti do 100 kilometara. Naslabija verzija je 520d koja 197 KS i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok će se na leto 2024. pojaviti i verzija 540d. Obe verzije koje koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem mogu imati zadnji ili pogon na svim točkovima.

BMW Serije 5 Touring

Kao i limuzina, BMW Serije 5 Touring odmah će biti ponuđen i kao i5 verzija, odnosno sa elektro pogonom. BMW i5 eDrive40 Touring ima jedan elektromotor od 340 KS i430 Nm i napaja se iz baterije od 81,2 kWh, a radni napon je od 400 volti.

BMW Serije 5 Touring

Snažnija i uopšte najsnažnija verzija novog BMW-a Serije 5 Touring je i5 M60 xDrive, koji na prednjoj osovini ima elektromotor od 261 KS, a na zadnjoj od 340 KS, odnosno ukpuno 600 KS. Baterija je takođe 81.2 kWh, a uz ovoliku raspoloživu snagu i5 M60 xDrive do 100 km/h ubrzava za 3.9 sekundi, dok je maksimalna brezina ograničena na 230 km/h. Fabrika prema WLTP deklariše autonomiju do 500 kilometara, što znači da je u realnom životu oko 350 kilometara između dva punjenja baterije.
Prema najavama proizvođača u evropske salone automobila BMW Serije 5 Touring stiže u maju ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Porsche Panamera je puna ekrana

Nova Porsche Panamera je puna ekrana kako se može videti na službenim fotografijama pred ...

Iz Stellantis pogona Mirafiori izlaziće i dva Maseratija

Stellantis Grupa pravi gigantsku reorganizaciju, a čuveni Mirafiori pogon u Torinu dobija sasvim novu ...

Novi Nissan Qashqai – spoj naprednog dizajna i vrhunske udobnosti

Povezana, udobna i superiorna kabina novog Nissana Qashqai postavlja novi standard  za vrhunski osećaj, ...

Ferrari poklonio dvostruku pobedu Mercedesu

Trka Formule 1 u Bahreinu je bila tipična postavka: dok jednom ne smrkne, drugom ...

Prodavac Subarua iz okoline Čikaga ima test stazu za kupce

Gerald Subaru, diler iz okoline Čikaga, daje stanovnicima ovog grada i njegove okoline vrlo ...

Volkswagen ARVW do 360 km/h zahvaljujući aerodinamici

Do velike brzine automobil može doći na tri načina – velikom snagom, malom masom ...