fbpx

Novi Bugatti će imati “totalno lud” SUS motor

Novi Bugatti hiperautomobil koji stiže 2025. će imati “totalno lud” motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji razvija Rimac

Foto: Bugatti Media

Novi Bugatti hiperautomobil koji stiže 2025. će imati “totalno lud” motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovakva vest možda i ne bi bila neka spektakularna vest da ne stiže u vreme totalnog električnog ludila i hibridizacije svega što se kreće, a u cilju diskutabilnog “smanjenja” zagađenja čovekove okoline. Isto tako, ova vest ne bi bila vest da prvi čovek Bugattija nije Mate Rimac koji je stvorio tehnološku kompaniju koja je postala referenca za elektro pogon visokih performansi, a koji bi se po logici stvari trebao useliti u novi Bugatti.
Uz Mistral i Bolide, Bugatti se oprašta od svoj jedinstvenog 8.0 W16 motora da četiri turbo kompresora, koji će 2024. kada budu proizvedeni poslednji primerci ovih automobila napuniti 24 godne. Ali šta će biti sledeće? Umesto da prilepi znak Bugatti na Neveru i preko noći dobije novi Bugatti hiperautomobil sa nultom emisijom, Rimac razvija potpuno novi automobil ispočetka.
Mate Rimac je priznao da je njegova kompanija još dve godine pre spajanja sa Bugattijem počela da radi na razvoju motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Iako je imao samo 12 godina kada je debitovao Bugattijev aktuelni W16, Rimac i njegova kompanija danas rade na nasledniku agregata koji je bio i ostao pravi dragulj pogonskih sistema globalne autoindustrije. Za novu pogonsku jedinicu koja će pokretati novi Bugatti, Rimac kaže da će biti hibridna, da će biti remekdelo i da će biti potpuno “luda”, kada bude pokazana sledeće godine.
Mate Rimac, koji ima samo 34 godine a ispod sebe ima svoju kompaniju Rimac Automobli i novoformiranu Bugatti-Rimac kompaniju, a procenjuje se da je trenutno “težak” oko 3.6 milijardi dolara, kaže da novi Bugatti model neće imati ni jedan jedini deo preuzet od postojećih modela, misleći na Chiron i Neveru. Zvuči kao šok, ali originalni plan Bugattija je bio da sledeći model bude SUV u steilu Ferrari Purosangea, ali sa potpuno električnim pogonom. Međutim, neće biti.
Rimac kaže da se razlike između Nevere i novog Bugattija neće zaustaviti “samo” na pogonskom sistemu, nego da će biti mnogo veće i objašnjava:
“Bugatti je automobil kojim se sa stilom doveze na operu, a nakon toga izađe na autoput i vozi 400 km/h. Novi Bugatti će biti mnogo lepši, imaće analogne instrumente koji će ličiti na časovnike. Sa Rimac modelom želimo nešto drugo, futurističke stvari, potpuno ludilo, električni automobil koji driftuje pri 60 km/h i ima mod za autonomno driftovanje sa oblakom dima iza sebe”.
Pre spajanja sa Rimac Automobilima, Bugatti se našao u ozbiljnim problemima, a Volkswagen Grupa, matična kompanija kojoj pripada Bugatti čak je razmišljala o gašenju legendarne francuske marke ili prodaji drugom vlasniku.
Rimac kaže da je odmah po donošenju odluke o spajanju Bugattija i Rimca doneo odluku za se otkaže plan o SUV-u, i radi na hibridnom hiperautomobilu. Iako je plan da novi Bugatti bude pokazan sledeće godine, u proizvodnju neće krenuti pre 2025. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tinejdžeri pokušali da ukradu automobil, manuelni menjač ih sprečio

Jednu ženu iz grada Nešvil u Tenesiju su spasle tri pedale i malo “drugačija” ...

Alfa Romeo rekordno započeo 2023.

Nakon izuzetno pozitivne 2022. godine, Alfa Romeo nastavlja sa oporavkom i ostvaruje rekordni prvi ...

Red Bull ponovo menja vozače na pola sezone

Red Bull, poznat kao tim nemilosrdan prema svojim vozačima, to je ponovo pokazao Alexander ...

Renault predstavio novi Megane RS Trophy

Renault Megane RS je već jedan od najbržih serijskih automobila sa prednjim pogonom koji ...

Formula 1 – kuda ide Honda?

Formula 1 – kuda ide Honda obzirom da je saradnja sa Red Bullom ograničena ...

Lewis Hamilton ne vozi više super automobile jer štete planeti

Šestostruki svetski šampion Formule 1 Lewis Hamilton poseduje kolekciju super automobila koje više ne ...