fbpx

Dakar Reli 2023 – nastavljen je četvrtom etapom koja je počela i završila u Ha’ilu a bila duga 574 kilometara sa 425 kilometara specijala

Foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool // SI202301040175 // Usage for editorial use only //

Dakar Reli 2023 nastavljen je četvrtom etapom koja je počela i završila u Ha’ilu, ukupne dužine od 574 kilometara sa 425 kilometara specijalnog ispita. Specifičnost 4. deonice ovogodišnje Dakar Relija bio je profil staze koji se nije spustio ispod 800 metara nadmorske visine, ali je dostizao i čak 1.300 metara. Nakon pravog kišnog potopa koji je u utorak zadesio takmičare i timove, konfiguracija terena se za 4. etapu značajno promenila, a pored toga vozači i suvozači su imali pune ruke posla vodeći navigaciju i pronalazeći obavezne “check point”-ove.

Foto // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202301040136 // Usage for editorial use only //

Iako je u generalnom plasmanu na na 14. mestu, sa velikih 1h:30′ zaostatka iza vodećeg, reli legenda, devetostruki WRC šampion sveta Sebastien Loeb je pokazao da nema odustajanja. U svom Prodrive Hunteru je pobedio sa 132 prednosti ispred drugoplasiranog Stephanea Peterhansela u Audiju, i 1′:50” ispred trećeplasiranog Carlosa Sainza takođe u Audiju RS e-tron E2. U generalnom plasmanu, vođstvo je zadržao Nasser Al-Attiyah u Toyoti Hilux, koji je 4. etapu završio na četvrtom mestu sa 2′:06” zaostatka iza Loeba. Al-Attiyah ima 18′:18” prednosti u odnosu na Yazeeda Al Rajhja u Toyoti Hilux, dok trećeplasirani Peterhansel zaostaje 18′:52”. Sainza su skupo koštali problemi sa zadnjim točkom na trećoj etapi, pa iako je na četvrtom mestu, zaostaje 32′:55” iza Al-Attiyaha.

Foto: Red Bull Content Pool

Prema uobičajenoj praksi, među motociklistima je uvek neizvesno, a razlike među vodećima su male. Četvrtu etapu je pobedio Joan Barreda Bort, a iza njega je sa samo 16” zaostatka ciljem prošao Pablo Quintanilla na Hondi, dok je treći bio Skyler Howes sa 1′:05” zaostatka. U generalnom plasmanu i dalje vodi Daniel Sanders na fabričkom GasGasu koji je etapu završio na šestom mestu, ali je zadržao prednost od 3′:33” ispred Howesa.
U konkurenciji kamiona etapni pobednik je bio Martin Macik sa 8′:50” ispred drugoplasiranog Mitchela Van Den Brinka u Ivecu i 9′:22” ispred u generalnom plasmanu vodećeg Alesa Loprea u Pragi.
Peta etapa koja ponovo ima start i cilj u bivaku u Ha’ilu i duga je 373 kilometara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Duster pickup definitivno stiže

Ovo će biti pristupačno i korisno – pickup na bazi Dacije Duster stiže do ...

Nema ko da vari Teslu

Veliki problemi su na vidiku za Teslu. Konkurencija stiže, a Model 3 ne silazi ...

Infiniti postaje Nissanov električni premium brend

Japanski proizvođač Nissan planira da transformiše svoj premium sub-brand, Infiniti, u pretežno električni brend ...

Volkswagen predstavlja Golf GTI TCR

Na godišnjem GTI okupljanju na Wörthersee Volkswagen će predstaviti drumski verziju Golfa TCR Na ...

Mercedes EQS “preti” autonomijom od 700 kilometara

Ola Källenius CEO Mercedesa je deoničarima ali i javnosti najavio zanimljivu informaciju o budućem ...

Zanardi nestabilno i ponovo na intenzivnoj nezi

 Alex Zanardi je nakon pogoršanja kliničke slike vraćen na intenzivnu negu u nestabilnom stanju ...