Site icon

Dakar Reli 2023 – Al-Attiyah i Toyota stigli do pobede

Dakar Reli 2023 završen je pobedom Nassera Al-Attiyaha koji je u Toyoti GR Hilux došao do svoje pete pobede na Dakaru

Foto: A.S.O. / H. Cabilla

Dakar Reli je završen 14. etapom koja je pripala uvek velikom borcu Guerlainu Chicheritu u privatnom Prodrive Hunteru, drugi je ciljem prošao Mattias Ekstrom u fabričkom Audiju, a treći je bio Argentinac Sebastian Halpern koji je vozio za X-Raid Mini JCW tim.

Foto: A.S.O. / F. Gooden / DPPI

Ipak, ono što je mnogo važnije, do svoje pete pobede na Dakaru, u fabričkoj Toyoti GR Hilux, stigao je Nasser Al-Attiyah iz Katara uz suvozačam Francuzom Mathieuom Baumelom. Al-Attiyah je sličnom taktikom kao i prošle godine, malo pobeđivao na etapama, ali se uspešno čuvao problema u zamki u pustinji, koje su mnogima pokvarile plasman, uključujući favorite, dve fabričke posade Audija. Za Al-Attiyaha sama konkurencija kaže da ima neverovatnu sposobnost i iskustvo prepoznavanja dina i onoga što čeka iza peščane dine, što između ostalog čini razlikujući boju peska. Drugo mesto na Dakar Reliju 2023 zauzeo je Sebastien Loeb u Prodrive Hunteru za snažni i bogati BRX tim, dok je najniži stepenik podijuma pripao debitantu i velikom iznenađenju Dakara 2023, Brazilcu Lucasu Moraesu u Toyoti Hilux koju je vozio za Overrive Racing tim.

Foto: A.S.O./F Le Floc’h/DPPI

Kod motociklista je bilo dinamično sa mnogo promena u generalnom plasmanu. Na kraju, nakon više od 5.000 pređenih kilometara, pobeda je pripala Argentincu Kevinu Benavidesu, fabričkom vozaču KTM-a, koji je sa samo 43 sekunde prednosti pobedio timskog kolegu iz KTM-a Australijanca Tobya Pricea. Koliko je bilo napeto u konkurenciji motociklista najbolje ilustruje podatak da je na današnjoj poslednjoj etapi Benavides pobedio ispred Pricea za samo 55 sekundi, čime je anulirao Priceovu prednost koja je nakon pretposlednje etape bila samo 12 sekundi. Iako je veći deo ovogodišnjeg Dakara bio u vođstvu, Amerikanac Skyler Howes je na fabričkoj Husqvarni zauzeo treće mesto sa 5′:04” zaostatka. U svakom slučaju, KTM grupa može biti prezadovoljna trostrukom pobedom.

Foto: A.S.O. / F. Gooden / DPPI

U konkurenciji kamiona, po mnogima odsustvom posada Kamaza koje zbog sankcija Rusiji nisu nastupale, Dakar je izgubio naveće favorite za pobedu. U svakom slučaju, i ostale posade u kamionima su dale sve od sebe dođu do pobede. Na najviši stepenik pobedničkog podijuma popela se holandsko-poljska posada Iveca, Janus Van Kasteren, Darek Rodewald i Marcel Snijders. Drugo mesto su zauzeli Česi Martin Macik, Frantisek Tomasek i David Svanda za tim MM Technology, dok je treće mesto pripalo Holanđanima Martinu van den Brinku, Eriku Kofmanu i Rijku Mouwu u Ivecu.

Next: Jeep Avenger Automobil 2022. godine u Evropi